Janne Andersson ser ut att ta över efter Hamrén. Foto: TT Nyhetsbyrån

Kommande förbundskaptenen Janne Andersson känner bara glädje

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Fotbollförbundet bekräftar att man utsett Janne Andersson, för närvarande tränare för IFK Norrköping, till ny förbundskapten för herrlandslaget. Han tillträder efter EM i Frankrike.

Janne Andersson hade fullt sjå att hålla tungan rätt i mun för att inte ”sabba” SvFF:s presskonferens i morgon. Förbundet försökte i det längsta mörka uppgifterna som sipprat ut under eftermiddagen men fick till slut släppa på infon.

– Nu försöker alla lura mig att säga något och det kan bli någon groda men vi; jag, IFK och förbundet har bestämt att prata om det i morgon.

Herrlandslaget i fotboll

Han försökte poängtera att det var en vanlig dag och vanlig dag men lyckades inte speciellt bra.

– Jag sover alltid bra efter en sådan här match men kanske vaknar jag tidigt i morgon. Det är bara glädje, säger en leende Andersson till SVT Sport.

Han var imponerad av spelarna efter den ”röriga” uppladdningen.

– De ställde upp bra för mig och IFK, säger Andersson.

– Jag säger ingenting, i dag är det Norrköping som gäller. Det andra tar vi i morgon men det är jätteroligt såklart, säger Andersson om förbundskaptensjobbet till C More.

”Det var inte meningen att det skulle komma ut idag”

– Det var inte meningen att det skulle komma ut så vi tar det i morgon. Jag har satt munkavle på mig själv, säger Andersson efteråt på presskonferensen.

Det var Fotbollskanalen som var först ut med uppgifterna under eftermiddagen. Han slog alltså ut de tippade favoriterna Jörgen Lennartsson och Håkan Ericson. 

Andersson var först förtegen kring uppgifterna.

– Jag säger ingenting. Jag håller på med IFK Norrköping nu, sa Janne Andersson precis innan avsparken mellan Norrköping och Kalmar. 

– Ni kommer att få besked i förbundskaptensfrågan ganska snart, skrev förbundsbasen Karl-Erik Nilsson i ett SMS till SVT Sport tidigare under dagen. Fotbollförbundet ska hålla en presskonferens i morgon förmiddag.

Locket på när nyheten sipprade ut

– När vi har någonting att kommunicera så berättar vi det. Jag kan inte säga något om hur lång tid det kommer att ta, sa SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand en stund tidigare till SVT Sport.

Det var locket på som gällde för förbundet som uppenbarligen togs på sängen. IFK Norrköping hade dessutom hemmamatch i allsvenskan under kvällen mot Kalmar FF.

– Jag har inga kommentarer, sa förbundsordföranden Karl-Erik Nilsson till Aftonbladet, vilket också var inställningen från presschefen Niklas Bodell när nyheten briserade.

Andersson sitter på ett utgående kontrakt med IFK Norrköping, som han ledde till SM-guld förra säsongen, och har inte velat förlänga, och enligt uppgifter till Fotbollskanalen lämnar han Norrköping för förbundskaptensjobbet i sommar.

På den allsvenska upptaktsträffen sa Janne Andersson följande till Fotbollskanalen om en förlängning av sitt utgående avtal:

– När och om jag gör det (förlänger) kommer vi tala om det. Vi får se.

Klubbar som tränare

Alets IK: 1988-1989 (spelande tränare)

Halmstads BK: 1990-1992 (andretränare)

Laholms FK: 2000-2003 (huvudtränare)

Halmstads BK: 2004-2009 (huvudtränare)

Örgryte IS: 2010 (huvudtränare)

IFK Norrköping: 2011- (huvudtränare)

Tidigare förbundskaptener

Lennart Nyman, 1962-1965.

Orvar Bergmark, 1965-1970.

Georg Ericson, 1970-1979.

Lars Arnesson, 1980-1986.

Olle Nordin, 1986-1990.

Nisse Andersson, 1990-1990.

Tommy Svensson, 1991-1997.

Tommy Söderberg, 1998-2004.

Lars Lagerbäck, 2001-2009.

Erik Hamrén, 2009-2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet