Herrarnas U21-landslag firade sitt EM-guld i Kungsträdgården i Stockholm. Foto: BILDBYRÅN

”Vi blev inspirerade av U21-herrarna”

Uppdaterad
Publicerad

F19-landslaget har chansen att förgylla den här sommaren med ännu ett svenskt EM-guld i fotboll.

Och visst har de inspirerats av vad U21-herrarna uträttade i Tjeckien.

”Vi fick komma upp på scen i Kungsträdgården och då växte vi några centimeter”, säger förbundskapten Calle Barrling till SVT Sport.

Svensk fotboll har haft en minnesvärd sommar. I kväll kan den bli ännu bättre. F19-landslaget spelar EM-final mot ett stjärnspäckat Spanien i Israel.

Förbundskapten Calle Barrling berättar att landslaget i sina samtal ofta använder uttrycket ”kaxigt ödmjuka”.

– Det är precis vad de här tjejerna är. De är väldigt ödmjuka inför att motståndarna inte sitter och käkar glass när vi tränar. De har en respekt för motståndet men spelar med en bra självbild. Jag använder ordet ”kaxigt” på ett positivt sätt, säger Barrling till SVT Sport.

”Kompisar som tog guld”

Han medger att de har inspirerats av vad U21-herrarna uträttade i Tjeckien, men vill samtidigt inte lägga allt för stor vikt vid det.

Då tycker han att det svenska EM-guldet för tre år sedan – när F19-landslaget slog Spanien i finalen – väger tyngre.

– De flesta har lagkompisar hemma som tog guld för tre år sedan. De och U21-laget har inspirerat oss. Sedan kan jag som coach konstatera att vi organiserar oss på ett liknande sätt som de killarna gör, säger Barrling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.