Therese Sjögran och Lotta Schelin fick jubla senast Sverige mötte Australien i VM-sammanhang. Foto: Bildbyrån

VM-historien går igen

Uppdaterad
Publicerad

För fyra år sedan sköt Lotta Schelin och Therese Sjögran Sverige till semifinal i fotbolls-VM i Tyskland när det blågula damerna besegrade Australien med 3–1. Nu kan historien återupprepas, Sverige kan skjuta Australien ur VM, slippa att själva behöva lämna och i stället ta sig vidare till åttondelsfinal.

Sverige och Australien har stött på varandra i ödesmatcher tidigare – för fyra år sedan. Då handlade det om en semifinal-plats i VM i Tyskland. Nu handlar det om att inte lämna VM redan i gruppsspelet. 2011 var det Therese Sjögran, Lotta Schelin och Lisa Dahlkvist som stod för målen. Bland annat så bjöd Schelin på en så kallad marockofint, vilket innebär att man petar bollen på enda sidan av motståndaren och springer runt på andra.

2015 är det däremot ett bättre Australien som står för motståndet. Trots förlusten mot USA med 3–1 varnar SVT:s expert Frida Östberg för dem.

Fotbolls-VM 2015 Damer

– Australien är de lag som har imponerat mest på mig. Det var bättre än USA i första matchen men tappar, de ligger ganska högt och brett med backlinjen, säger hon i SVT:s VMmorron.

”Slarvar ganska mycket”

Östberg menar att det är ett välutbildat Australien Sverige har att vänta i natt.

– De spelar en fantastisk fin anfallsfotboll och är väldigt välutbildade. Dessutom är de bolltrygga och de har spelare som vill gå in och avgöra.

Svenskorna får se upp med farten som australiensiskorna visat upp tidigare i turneringen.

– De har duktiga kantspelare och bra omställningsspel, men det handlar om hur de gör det och den fart de har och hur de spelar med få tillslag, säger Östberg.

Två öden avgörs i natt, precis som för fyra år sedan och Östberg vet vad Sverige måste utnyttja för att de ska gå segrande ur rysarmatchen.

– Australien slarvar ganska mycket defensivt och det är där vi har spelare som kan hota. Bland annat kan Sjögran komma med instick till Schelin.

Troliga anfallsduon

Lotta Schelin

Född: 27 februari 1984

Längd: 1,79 cm

Vikt: 64 kg

Nummer: 8

Position: Anfallare

Therese Sjögran

Född: 8 april 1977

Längd: 1,70 cm

Vikt: 62 kg

Nummer: 15

Position: Mittfältare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-VM 2015 Damer

Mer i ämnet