Abby Wambach firar efter att USA säkrat OS-guldet i London 2012. I finalen slog USA Japan med 2-1. Foto: TT Nyhetsbyrån

Wambach drömmer om VM-guld

Uppdaterad
Publicerad

Att möta USA i fotbolls-VM har för Sverige blivit mer regel än undantag. I sommar i Kanada är det fjärde världsmästerskapet i rad som Sverige och USA ställs mot varandra redan i gruppspelet.

– Jag bara visste det, ända in i hjärtat, att vi skulle lottas mot Sverige igen, och den här gången dessutom ställas mot vår förra coach, Pia, säger anfallsstjärnan Abby Wambach till SVT Sport.

Med Pia Sundhage som förbundskapten är den amerikanska anfallsgiganten regerande olympisk mästare. I London 2012 fick USA revansch på Japan för finalförlusten i VM ett år tidigare, men det där så hett efterlängtade VM-guldet saknar hon.

Veteranen Wambach, förebilden för så många både på och utanför planen, satsar nu allt på att förverkliga sin stora fotbollsdröm, i sitt med all sannolikhet sista VM.

Fotbolls-VM 2015 Damer

– Det finns inte tillräckligt med ord på något språk för att beskriva hur mycket ett VM-guld skulle betyda. Men hur det än slutar är jag jättenöjd med det jag har uträttat under min långa karriär. För mig själv, för fotbollen, och för mitt land, säger hon.

”Räds inte något lag”

För SVT Sport berättar Abby Wambach, som hinner fylla 35 innan VM drar igång, också att USA:s breda och mångfacetterade trupp har stor respekt för samtliga motståndare, men inte räds något enda lag.

– Vi har en tuff grupp, med nationer med så olika spelstilar, styrkor och spelartyper. Och minns att Sverige besegrade oss i förra VM! Men vi är beredda på allt!

VM i Kanada

Fotbolls-VM spelas 6 juni-5 juli. Totalt deltar 24 nationer i VM mot 16 när Tyskland var värd för turneringen 2011.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-VM 2015 Damer

Mer i ämnet