Foto: TT

Datumet klart – ryska OS-ödet avgörs 17 juni

Uppdaterad
Publicerad

Ryska friidrottare i OS eller inte – om de får tävla i Rio kommer de att få mycket bråttom att kvalificera sig. Beslutet om Rysslands öde tas först den 17 juni.

Rysk friidrott är avstängd från tävlan. Nu meddelar IAAF har att ledningsrådet i förbundet har sitt nästa möte den 17 juni, och bekräftar för internationell press att de då kommer att besluta om Ryssland ska få tävla igen.

– Vi väntade oss det här, nu kommer vi att fortsätta jobba med IAAF:s arbetsgrupp, säger Mikhail Butov, generalsekreterare i Rysslands friidrottsförbund, till Reuters.

OS i Rio de Janeiro 2016

”Mycket jobb kvar”

– Ett nytt möte kommer att hållas om två dagar. Massor av arbete har redan gjorts, men vi har fortfarande mycket framför oss. Självklart hoppas vi att beslutet kommer att vara positivt, säger han.

Landet stängdes av efter avslöjandena förra året om allvarlig korruption inom IAAF och särskilt i rysk friidrott och antidopning. Norrmannen Rune Andersen, före detta ledamot i Wada, leder den kommitté som övervakar Rysslands arbete för att ta itu med problemen.

Kort tid att kvala

Om ryska friidrottare skulle få tillåtelse att börja tävla igen den 17 juni har de flesta av dem bara ett par veckor på sig att kvalificera sig för mästerskapet. Friidrotten i OS startar den 12 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet