Irene Ekelund. Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT

Ekelunds rehabilitering över förväntan

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått fem och en halv vecka sedan sprintstjärnan Irene Ekelund bars ut på bår.

Hennes rehabilitering har gått över förväntan.

”Hon kan absolut vara aktuell till Finnkampen och kanske någon tävling innan det”, säger tränaren Niclas Broström till Radiosporten.

Det var på nationaldagen som 18-åringen drabbades av en bristning i höger lår under en tävling i Genéve. Ekelund undersöktes hos specialistläkaren Carl Askling i Stockholm som kom med ett dystert besked. Skadan var allvarlig och VM i Peking i stort sett en omöjlighet.

Men rehabiliteringen har gått bättre än förväntat.

Irene Ekelund

– Hon har kunnat springa sedan två veckor efter skadan och vi ökar med tio procent varje vecka. Hon springer inte max men kan springa på ungefär 70 procent på de kortare loppen. Tekniken och löpningen ser väldigt bra ut, säger Niclas Broström till Radiosporten.

”Hinner inte sista VM-kvalet”

Om allt går enligt planerna ska värmlänningen vara tillbaka runt sensommaren eller början av hösten. Men att hon finns med i VM den 22-30 augusti är osannolikt.

– Jag tror att sista kvalet är 10 augusti och det kommer hon inte att hinna, hon ska inte springa så snabbt innan, säger Broström.

Finnkampen avgörs på Stockholms Stadion den 12-13 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Irene Ekelund

Mer i ämnet