Höjdhoppare vill slå världsrekord ”hemma” i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Den 23-årige Mutaz Essa Barshim har tagit höjdhoppet till nygamla höjder.

Men världens näst bäste hoppare genom tiderna vill nå högre än så.

-Jag kommer att ta världsrekordet, säger qatariern inför ”hemmatävlingen” Malmö Games.

Mutaz Essa Barshim från gulfstaten Qatar rör sig vant på Malmös gator. Det är här som 23-åringen har utvecklats till att bli världens bäste höjdhoppare under den svenskpolske tränaren Stanislaw ”Stanley” Szczyrbas vingar.

-I början ville jag sparka ut Stanley. Han är en riktigt hård person. Han håller inte på och leker runt utan är professionell och jag var ett barn när vi först träffades, säger Barshim till TT.

”Exploderade”

Barshim lovade att ge Szczyrba chansen i ett år – men fem år senare samarbetar duon fortfarande. Under tiden har han tagit VM-guld inomhus (2014), VM-silver utomhus (2013) och OS-brons (2012).

-Jag exploderade i utvecklingen under Stanley och då byggde vi upp ett förtroende för varandra. Nu är vi som far och son.

När Barshim sommaren 2013 klarade 2,40 meter fullständigt exploderade herrarnas höjdhopp. Helt plötsligt var världseliten tillbaka på världsrekordhållaren Javier Sotomayors och Patrik Sjöbergs höjder på 1980- och 1990-talet.

-Vi är många som varit över 2,40 nu och jag tror att vi har tappat respekt för höjderna. Vi hade hört talas om killar som Sjöberg och Sotomayor, som klarade 2,40 enkelt. Sedan var det en svacka ett tag, men så kom den här generationen och det här har blivit vår nivå. Vi känner att det inte finns några gränser för oss, säger 23-åringen.

Världsrekordförsök?

När Barshim tog 2,43 meter i Diamond League-finalen i Bryssel i september i fjol blev han den höjdhoppare som hoppat näst högst i världen och förpassade Sjöberg till tredjeplatsen. Nu vill han slå kubanen Sotomayors världsrekord från 1993 på 2,45 meter.

-För mig är det viktigaste att utvecklas. All utveckling tar mig närmare världsrekordet och jag kommer att ta det en dag, säger Barshim.

Förra veckan satte Barshim asiatiskt inomhusrekord när han seglade över 2,41 meter på Irland. Finns formen på onsdag vill han lägga upp ribban på 2,44 meter och slå Sotomayors inomhusrekord från 1989 med en centimeter.

-Klarar jag av alla höjder vill jag försöka på världsrekordet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.