Darija Klisjina anklagas för förräderi efter att blivit OS-klar under IOK-flagg. Foto: BILDBYRÅN

OS-klar – anklagad som förrädare

Uppdaterad
Publicerad

Ryska längdhopperskan Darija Klisjina, bronsmedaljör vid EM 2014, har godkänts av Internationella friidrottsförbundet, IAAF, att tävla i OS under olympiska kommitténs flagg. Men i Ryssland har det väckt känslor. ”Hon har i princip blivit anklagad för förräderi, men jag vill önska henne lycka till”, säger idrottsministern Vitaly Mutko till ryska nyhetsbyrån Tass.

På Klisjinas Facebook-sida har längdhopparen utsatts för en storm av kommentarer där man menar att hon är en landsförrädare. Men den ryska idrottsministern går till Darija Klisjinas försvar efter att längdhopparen godkänts av IAAF om deltagande i OS i Rio.

– Jag vill visa mitt stöd för Darija. Vi kommer inte att förhindra hennes prestation, även under Internationella olympiska kommitténs (IOK) flagg, säger ryska idrottsministern Vitaly Mutko till nyhetsbyrån Tass.

OS i Rio de Janeiro 2016

Efter upprepade dopningsskandaler har ryska friidrottare stängts av från internationella tävlingar – däribland OS i Rio nästa månad.

Två ryska friidrottare i OS

Men det fanns en öppning – de som kunde bevisa att man stått utanför det ryska systemet och testats upprepade gånger, under en lång tid av en fungerande antidopningsorganisation – skulle kunna få dispens hos IAAF.

Och i går meddelade Internationella friidrottsförbundet att det blir två ryska friidrottare som får tävla i OS.

Dels Darija Klisjina i längdhopp som alltså hoppar under IOK:s flagg och den andra som fått dispens är 800 meterslöparen Julia Stepanova.

Sista ordet har dock Idrottens skiljedomstol, CAS, som kan sätta stopp för båda två.Det definitiva avgörandet sker den 21 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet