Den amerikanske antidopningschefen Travis Tygart var den som fick cykelikonen Lance Armstrong på fall 2012. Foto: TT Nyhetsbyrån.

Rysk visselblåsare nära ge upp

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som avslöjade den ryska friidrottsdopningen, Vitalij Stepanov, var nära att ge upp. Han skickade 200 mejl under fem år till Wada men inget hände.

Han började förse Wada med information redan 2010 men inget hände förrän han vände sig till det tyska tv-bolaget ARD som använde samma uppgifter till en avslöjande dokumentär 2015, något som ledde till att Wada gjorde en omfattande undersökning.

– Jag somnade om igen och tyckte att jag var en idiot, säger Stepanov som nu bor på skyddad adress i USA till Reuters.

OS i Rio de Janeiro 2016

Wada hävdar att man inte hade befogenhet att ingripa förrän 2015 något som USADA förnekar.

USADA kritiserar Wadas passivitet

– Ur en ren idrottares perspektiv är det svårt att förstå att de inte gjorde något. Det gör att systemet får sig en törn, säger Travis Tygart, chef på USADA, den amerikanska antidopningsorganisationen.

Stepanov kräver nu mer resurser till Wada så att organisationen med kraft orkar rensa upp i dopningsträsket.

Efter att Wada-rapporten släpptes i november stängdes ryska friidrottare av internationellt, de får tävla på hemmaplan, på obestämd tid. Den 17 juni tar IAAF beslut om det blir OS för ryska friidrottare eller inte. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet