Foto: Bildbyrån

Torneklint: ”Måste testas oftare”

Uppdaterad
Publicerad

Förbundskapten Karin Torneklint kan inte uttala sig kring den läckta listan med misstänkta dopningsfall, men säger att hon vill se tuffare tag i kampen mot problemet.  

– Jag kan inte bedöma listan. Det är jätteviktigt att komma ihåg att det är en lista och vi inte vet vad det betyder, men det är aldrig bra för friidrotten att man misstänker många utövare för dopning. Det är inte heller bra för odopade då man blir misstänksam när det blir bra resultat, säger Karin Torneklint till SVT Sport, angående det läckta dokumentet.                            

 – Utövarna måste börja testas oftare och ”out of competition” när man inte ska prestera, men hur ofta kan man testa för att det inte ska vara avskräckande? Men det är nog en ekonomisk fråga också.

Friidrotts-VM

”Dåligt för friidrotten”

– Jag hoppas man gör några rejäla åtgärder. Dopning är inte bra av flera anledningar. Först och främst för friidrotten i stort. Rent medicinskt är det inga bra medel, och sedan för individen, det är inte hälsosamt och det är inte värt att chansa med hälsan. Speciellt inte att vara en ung individ som rör sig i miljöer där dopning accepteras, säger Karin Torneklint.

”Aldrig sett något”

Har du märkt av dopning på något vis?

– Under alla mina år har jag aldrig sett någonting eller misstänkt något. Men jag är jättemycket emot dopning och då kan det vara så att jag inte ser eftersom det inte intresserar mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet