Foto: TT Nyhetsbyrån

Zikaviruset kan få Kenya avstå OS

Uppdaterad
Publicerad

Kenya överväger att dra sig ur OS i Rio de Janeiro i sommar på grund av oron för zikaviruset. Från USA kommer det dubbla budskap.

– Självklart kommer vi inte riskera att ta dit kenyaner om zikaviruset når epidemiska nivåer, säger Kipchoge Keino, ordförande för Kenyas olympiska kommitté enligt Reuters.

Kenya har några av de bästa medel- och långdistanslöparna i världen, och tog elva medaljer vid sommarspelen i London 2012.

OS i Rio de Janeiro 2016

Virussjukdomen zika, som framför allt sprids via myggor, kopplas samman med att barn föds med mikrocefali – onormalt små huvuden och hjärnskador. Zikaviruset har fått stor spridning i Sydamerika.

Dubbla budskap från USA om zika-viruset

Hittills har inte några andra länder pratat om att bojkotta spelen men det finns en oro och problemet diskuteras världen över.

Först varnade USA:s olympiska kommitté sina tävlande för att vara med i OS i Rio, på grund av zika-viruset.

Sedan kom en dementi från samma kommitté.

Varningen från USA:s olympiska kommitté ska ha skickats ut i slutet av januari, vilket bekräftades av bland andra Donald Anthony, ordförande i det amerikanska fäktningsförbundet.

– Förbunden blev tillsagda att ingen bör åka till Brasilien ”om de inte känner sig bekväma med det”, sade Anthony, enligt Reuters.

”100 procent fel”

Men idag kom en dementi från talesmannen för USA:s olympiska kommitté (USOC), Patrick Sandusky.

– Rapporterna att USOC har givit rådet till USA-atleter att överväga att inte tävla i Rio på grund av Zika-viruset är 100 procent fel, säger han.

Sandusky menar att de felaktiga uppgifterna kom från en intern diskussion med amerikanska idrottsledare, som handlade om möjliga risker med att resa till zika-smittade områden.

Det myggburna Zika-viruset misstänks ligga bakom en ökning i Brasilien av mikrocefali, en fosterskada som ger nyfödda ett abnormt litet huvud. Zika-relaterade problem har rapporterats i 33 länder, de flesta i Syd -och Mellanamerika.

4 000 misstänkta fall

Utbrottet i Brasilien som började förra året har följts av mer än 4000 misstänkta fall. Sambandet med Zika-viruset är inte bevisat, men starkt misstänkt.

Rio väntar sig förutom alla tävlande omkring 380 000 turister till OS. USA tog flest medaljer i OS i London 2012.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet