Foto: TT

Ingen seger för Stenson – Spieth puttade hem PGA-slutspelet

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Stenson får vänta på andra PGA-slutspelssegern.

Amerikanska underbarnet Jordan Spieth vann tourfinalen efter grymt puttande, tog hem totalsegern – och den feta prischecken.

Stenson blev tvåa.

Spelet ville inte stämma för Henrik Stenson under den sista rundan i PGA-slutspelets sista deltävling i Atlanta, USA.

Han inledde med att göra par på de sju första hålen, sedan kom det åttonde hålet. Och det blev förödande.

PGA-touren

Stenson tappade

Amerikanen Jordan Spieth, som ledde med ett slag över svensken inför dagen, gjorde en birdie – samtidigt som Stenson svarade för en bogey efter att ha varit ute i skogen.

Efter det hämtade sig Stenson aldrig. På 17:e hålet slog han ut i publiken och gjorde en dubbelbogey. Då var det avgjort. Spieth, som spelade imponerande bra, vann med fyra slag och tog alltså även hem hela slutspelet Fedex Cup.

-Det här är otroligt. Hela året har varit otroligt. Det är en fantastisk titel, som hela mitt team ska njuta av, sade Spieth, som gick sista rundan på 69 slag, ett under par, i sitt tacktal.

-Det är en laginsats, alla har gjort sitt jobb. Jag kan inte vänta på att få fira med alla nära och kära.

Stensons 72 slag, två över par, räckte till slut till en delad andraplats i tävlingen och en ensam andraplats i Fedex Cup.

30 miljoner trots allt för Stenson

Puttningen var Stensons stora problem under slutrundan. Flera gånger hade han chansen på birdies, men då svek närspelet. Samtidigt var Spieth säkerheten själv på greenerna, något som fick Stenson att emellanåt se lite uppgiven ut.

Samtidigt uttryckte Stenson sin beundran för vinnaren.

-Det har varit ett fenomenalt år för honom. Jag såg det först under de två första rundorna i Augusta där han spelade fenomenalt och puttade fenomenalt, sade Stenson.

-Det var samma sak med puttarna i dag – en ren uppvisning på greenerna, om jag ska vara ärlig.

För slutspelssegern får 22-årige Spieth, som vunnit både Masters och US Open i år, 10 miljoner dollar – motsvarande 84 miljoner kronor. Stenson fick nöja sig med omkring 30 miljoner kronor.

Henrik Stenson vann slutspelet 2013. Tiger Woods är den enda som hittills vunnit mer än en gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

PGA-touren

Mer i ämnet