Hammarby har bäst fans – enligt allsvenska spelarna

Uppdaterad
Publicerad

Hammarby är allsvensk nykomling men på läktaren håller man mästarklass – i alla fall om man ska tro de allsvenska spelarna i SVT:s stora enkät inför säsongen.

– Jag tror det är bekräftat från alla, säger lagkaptenen Kennedy Bakircioglü till SVT Sport.

Fansen brukar diskutera fram och tillbaka om vilka som är bäst i Sverige, men enligt spelarna i allsvenskan är det inget snack om saken.

SVT Sport lät tre spelare från varje lag i serien anonymt rösta om vilka fans som är bäst, och Hammarby-supportrarna fick hela 48 procent av rösterna. Tvåa blev fansen till ärkerivalen AIK, på 21 procent.  MFF-fansen trea på 17 procent.

Allsvenskan 2015

”Helt fantastiska”

–  Även när vi var i superettan i fem år var fansen där och stöttade oss hela tiden. Jag vet inte om det finns några andra som gör så, som ställer upp så mycket för klubben oavsett om vi spelar i högstaligan eller inte. De är helt fantastiska, finns inte mycket mer att säga. Jag tror det är bekräftat från alla, säger Kennedy Bakircioglü till SVT Sport.

Tränaren Nanne Bergstrand är också lyrisk över egna publiken, som han menar bär fram laget. Samtidigt ser han vissa risker med hajpen kring laget.

Bergstrands farvågor

– Det finns en risk för övertändning. Sen finns det också en risk för bekräftelsebehov, att man vill visa upp sig för publiken och slå klacksparkar i fel lägen av matchen. Dessutom drivs förväntningarna upp. Därför är det viktigt att vi jobbar mot vår vision och inte bara ser till resultat, säger han.

Som vanligt när det gäller Hammarbys spel handlar mycket om veteranen Kennedy Bakircioglü, nu 34 år gammal.

– Min år som bäst har jag passerat, men jag visade förra året att jag fortfarande håller. Jag har kvaliteterna för allsvenskan, säger han.

Nanne:

– Han kommer klara sig väldigt bra i allsvenskan, inte minst med tanke på att vi kört hårt med fysen och byggt upp muskelaturen. Han har förlängt sin karriär i och med det, det är jag säker på. Sen är det tacksamt för mig som tränare att ha en spelare som är så bra på fasta situationer att det blir nästan som en halv straffspark. Han kommer göra en hel del mål där, säger tränaren.

Siktar på derbyvinst

Nu väntar AIK i Svenska cupen, inför 40 000 på Friends Arena.

– Vi går dit för att vinna, det finns inget annat för oss. Pressen är större på AIK, säger Bakircioglü.

– Över 90 minuter skapar vi alltid chanser, det kommer vi göra även mot AIK. Frågan är hur mycket vi släpper till bakåt, säger Bergstrand.

Vilket lag har de bästa fansen?

1) Hammarby: 48 %

2) AIK: 21 %

3) Malmö FF: 17 %

Tre spelare i varje allsvenskt lag har fått rösta anonymt. Totalt 48 spelare har deltagit i enkäten. Vi redovisar de tre vanligaste svaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allsvenskan 2015

Mer i ämnet