Jasmina Djapanovic får göra landslagsdebut. Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

Djapanovic gör landslagsdebut i OS-kvalet

Uppdaterad
Publicerad

Höörs högernia Jasmina Djapanovic får göra landslagsdebut. Det står klart när nygamla förbundskaptenen Helle Thomsen presenterat truppen till OS-kvalet i Ryssland om en månad.

Några veckor efter att Helle Thomsen kom tillbaka som förbundskapten för det svenska handbollslandslaget har danskan tagit ut sin 18 spelare stora trupp till OS-kvalet mot Mexico, Ryssland och Polen i ryska Astrachan 18-20 mars.

Saknas gör niometersspelaren Anna-Maria Johansson, som har tackat nej till landslaget. Skövdespelaren är dock med bland de tio spelarna på reservlistan.

OS i Rio de Janeiro 2016

Saknas gör även vänsternian Jamina Roberts, Tvis Holstebro, som är skadad i knäet.

–Vi har ett väldigt starkt lag där många av spelarna har är tongivande i sina klubblag. Målet är förstås ingenting annat än att ta oss till OS i Brasilien och tar vi oss dit kan allt hända, säger Helle Thomsen.

Debut för Djapanovich

Jasmina Djapanovic, 30, har spelat i H65 Höör sedan 2006 och varit med på resan från division 2 till Sverigetoppen och seger i europeiska Challenge Cup.

– Jag har valt att ta med henne för att hon är vänsterhänt och gör mycket mål i klubblaget. Och hon kommer att bidra med mycket rutin, säger Helle Thomsen.

Förra året blev Djapanovic svensk medborgare – och nu får hon alltså möjlighet att dra på sig den svenska landslagströjan för första gången.

”Jätteglad”

– Jag blev väldigt överraskad och är jätteglad att jag får chansen. Det är en stor ära att få spela för Sverige och jag ska göra mitt bästa för att ta en plats och för att vi ska ta oss till OS, säger Djapanovic, som 2012 spelade några landskamper för Serbien.

Kvalet till OS i Rio 2016 spelas i Astrachan, Ryssland den 18-20 mars. De två bästa lagen från gruppen går vidare till OS. Sverige möter i tur och ordning Mexiko (3:a i Panamerikanska Mästerskapen) på fredagen, Polen (VM 4:a) på lördagen och Ryssland (VM 5:a) på söndagen.

OS-turneringen i handboll avgörs i Rio de Janeiro 6-20 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet