Foto: TT/Bildbyrån

Handbollsherrarna kan skriva OS-historia

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har aldrig tidigare haft fyra lag i de stora lagsporterna i samma OS. Om handbollsherrarna klarar dagens ”final” mot Spanien inför hemmafansen i Malmö Arena så skrivs svensk OS-historia i Rio. 

Trots att Sverige slog Slovenien med 24-23 och står på full pott var det slovenerna som jublade efter matchen igår. Efter deras tremålsseger mot Spanien och uddamålsförlust mot Sverige står det klart att de går till OS så länge de slår Iran, vilket alla räknar med. 

Därmed blir det en direkt avgörande ”final” mellan Sverige och Spanien om den andra platsen. Sverige har bäst förutsättningar, seger eller oavgjort eller förlust med max två måls marginal räcker för att Sverige skall nå OS. För EM-silvermedaljörerna Spanien krävs seger med mer en två mål för att passera Sverige.

OS i Rio de Janeiro 2016

Spanien spelade EM-final för tre månader sedan

– Vi vill vinna alla matcher, det är ingen säkerhet att vi har råd att förlora knappt, vi vill in och göra en riktigt jädra bra match, sa Kim Andersson efter segern mot Slovenien igår. 

– De spelade EM-final i januari så det är ett bra gäng vi möter, säger ”halvspanjoren” Jonas Källman som levt stora delar av sitt liv i Spanien, har en spansk fru och ett barn som han pratar spanska med. 

Spanien har idel stjärnor på planen men är ändå ett något stukat lag. Dels efter tappet och förlusten mot Slovenien men även för att man saknar målvaktsjätten Arpad Sterbik och igår flög lagkaptenen Victor Tomas hem brådskande till sin höggravida fru. Men Sverige är inställda på en riktig rysare.

Ola Lindgren hoppas publikstödet ska avgöra

– Det kommer bli en så tight match och det är så små marginaler som avgör. Vi får ladda batterierna och med bra stöd kommer vi ge järnet, säger Ola Lindgren. 

Sverige har redan dubbla fotbollslag inkvalade till OS och för några veckor sedan klarade handbollsdamerna sitt kval. Om även herrarna når Rio så innebär det fyra svenska lag i de stora bollsporterna. Det har aldrig tidigare hänt enligt SOK. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet