Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Melissa Petrén berätta om tragedin: ”Hade byggt upp hela livet”. Foto: Bildbyrån/SVT

Melissa Petrén talar ut om fjolåret: ”Jag har förlorat ett av mina barn”

Uppdaterad
Publicerad

Comeback och färskt kontrakt med danska topplaget Ikast.

Men vägen tillbaka till handbollen var allt annat än självklar för Melissa Petrén.

– Det kommer alltid att vara ett sår inom mig. Jag har liksom förlorat ett av mina barn som jag hade tänkt att jag skulle få.

I februari 2023 gick Melissa Petrén, som spelat fem mästerskap för Sverige, ut med nyheten att hon och hennes man väntade tillökning i slutet av sommaren. Men nästan halvvägs in i graviditeten fick de värsta tänkbara besked: Den ena tvillingen skulle inte klara det.

Nu berättar hon för första gången om den tuffa perioden.

– Det kommer alltid vara ett sår inom mig. Visst, hon slutade leva i vecka 18 men det är nästan halva graviditeten. Jag hade ändå börjat fantisera om hur allt skulle bli. Jag har förlorat ett av min mina barn som jag liksom hade tänkt att jag skulle få, säger Melissa Petrén till SVT Sport.

”Tänker på det varje dag”

På ultraljudet fick Petrén och hennes man Josip Cavar veta att de drabbats av ett syndrom som kallas TAPS.

– De var enäggstvillingar och delade näring, och då blev det att den ena inte fick tillräckligt och de såg att hon inte skulle klara det. Det kommer alltid vara min största sorg.

Den 9 juli, i vecka 32, födde Petrén en dotter. De fick stanna en dryg månad på neonatalavdelning men läget var aldrig kritiskt och i dag mår hela familjen bra.

– Jag tänker på det varje dag och är så tacksam för Siri. Jag och hon, vi klarade det till slut. Men jag kan ändå inte låta bli att kolla på henne och tänka att det skulle ha varit en till exakt likadan, vem skulle hon bli?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Melissa Petrén om planerna framåt med handbollen. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

Kontrakt med danskt topplag

I januari gjorde den 29-åriga niometersspelaren comeback och kort senare skrev hon kontrakt säsongen ut med danska topplaget Ikast.

– Det känns jättekul. Det har varit roligt på träningarna och jag känner att jag hänger med.

– Självklart är jag inte tillbaka 100 procent. Men rent spelmässigt, huvudet och känslan för handbollen fanns där ganska tidigt när jag började träna. Det är mer att kroppen ska vänja sig och hänga med.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här kan du se hela minidokumentären ”Att förlora ett barn i magen”.

TAPS

TAPS, på engelska twin anemia polycythemia sequence, är ett tillstånd där blod flödar ojämnt mellan tvillingar som delar moderkaka, vilket resulterar i att det ena fostret får fler röda blodkroppar än det andra.

Fostret som skickar blod till sin medtvilling får för få röda blodkroppar (anemi) medan den som tar emot blodet har för många blodkroppar (polycytemic).

Källa: Children's hospital of Philadelphia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.