Drömmatch av Gulldén när Bukarest vann CL

”Det är det största jag varit med om”, säger Bella Gulldén som gjorde sitt livs match när Bukarest skrällde och vann Champions League-finalen mot ungerska Györ efter stor dramatik. Gulldén gjorde hela 14 mål i matchen och ett i straffläggningen.

Avgörandet i damernas Champions League-handboll blev väldigt dramatiskt. Ungerska storklubben Györ, som vunnit turneringen 2013 och 2014, utmanades av uppstickaren CSM Bukarest med Gulldén och Torstenson i laget. Och de svenska landslagsprofilerna fick bärnade roller i dramat.

Vi tar det från början. Första halvlek var väldigt jämn och spännande, och det stod tidigt klart vilka två storstjärnor som var mest hungriga på seger: Bukarests spelmotor Isabelle Gulldén och Györs norska linjefenomen Heidi Löke.

Drömmatch av Gulldén

Bukarest försvar hade stora problem med Löke, som gjorde sex mål i första halvlek, med sitt sedvanligt kraftfulla spelsätt på linjen. Men Isabelle Gulldén var ännu bättre, rent av fantastiskt bra i första halvlek. Hon gjorde hela åtta mål i första akten, varav det sista en straff precis före paus. Den straffen betydde ledning med 13-12 för Bukarest.

Andra halvlek var precis lika spännande och tät, med ännu tuffare spel fysiskt. Gulldén fick en rejäl smäll efter drygt 13 minuter spel, men bet ihop och gjorde kort därefter 17-17.

Hedi Löke var blek i början av första halvlek och missade viktiga lägen.  Men norskan kom tillbaka mot slutet av matchen.

Torstenson fixade förlängning

Gulldén fortsatte storspela och satte 19-19 när tre och en halv minut återtsod och Bukarst var i underläge.  Med 21 sekunder kvar fick Györ straff, som Anita Görbizc satte iskallt och gav Györ ledningen med 22-21. Det så ut att vara klart då, men med bara tio sekunder kvar av ordinarie tid kvitterade Linnéa Torstensson, som knappt tagit för sig offensivt fram till dess. 22-22 och matchen till förlängning.

–Jag tänkte inte så mycket. Bollen skulle in ! Det var ett skott, som alla andra man skjuter, säger Linnéa Torstenson.

Med tio sekunder kvar av förlängningen fick Bella Gulldén chansen att utjämna till 25-25 med en straff – och hon förvaltade sitt läge, med mål nummer 14.  Gulldén satte även en straff i straffläggningen och vann skytteligan totalt i Champions League.

I straffläggningen blev Bukarests målvakt Mayssa Pessoa stor matchhjälte och nykomlingen Bukarest vann Champions League på bästa möjliga Hollywood-manér.

–Hade man sagt det här för 6 månader sedan hade jag aldrig trott på det, men nu står vi här med den finaste titeln man kan ha som klubblag, skriver Isabelle Gulldén i ett sms till SVT Sport.

–Det känns overkligt just nu och jag är väldigt stolt, säger Linnéa Torstenson.

Vad säger du om den resa ni har gjort med klubben?

–Det är helt sjukt. Vi har haft det kämpigt till och från under säsongen, så det är helt sjukt att vi får ihop det, att vi står här till slut.

Vad säger du om Bella Gulldéns strålande insats?

– 15 mål i en Champions League-final talar sitt tydliga språk. Det var först efter matchen jag förstod att det var 15 mål, men varje gång hon klev fram till straffpunkten tänkte man att det skulle bli mål, berättar Linnéa Torstenson.