I OS förbjöds René Toft Hansen att spela med sitt armbågsskydd. Nu är det nya bud. Foto: TT Nyhetsbyrån

Sveriges ilska mot IHF: ”Fegt”

Uppdaterad
Publicerad

Det internationella handbollsförbundet stoppade först den danske stjärnan René Toft Hansen att spela VM med sitt armbågsskydd. Nu har man ändrat sig – och överlåter åt Danmarks motståndare att avgöra danskens VM-öde.

Till en början var René Toft Hansen inte ens inskriven i den danska VM-truppen. Skälet var att han förbjudits av det internationella handbollsförbundet, IHF, att spela med sitt armbågsskydd med inbyggda metallskenor. Men IHF ändrade sig och bestämde att det blir upp till Danmarks motståndare att avgöra om den danske stjärnan ska få spela eller inte. Det skriver Aftonbladet.

– Fegt att lasta över ansvaret på oss, säger svenske presschefen Daniel Vandor till Aftonbladet.

Handbolls-VM

– Det kan inte vara en motståndares uppgift att värdera om en spelare ska spela eller inte. Det måste IHF göra, det är ju deras turnering. Vi tycker att det är märkligt, säger assisterande förbundskapten Martin Boquist.

”De är livsfarliga”

Målvakten Mikael Appelgren tror att vissa lag kommer att hindra dansken från spel eftersom han är en duktig spelare. Samtidigt anser han att det mest sportsliga är att låta honom spela. Lagkaptenen Niclas Ekberg är inne på samma linje:

– Vi är här för att spela handboll, inte bestämma vilka som ska spela. För min del kan han spela, säger Ekberg till Aftonbladet.

Men alla spelare är inte av samma åsikt. En spelare som vill vara anonym har uttryckt oro för skaderisken med det kontroversiella skyddet.

– Alla som fått en armbåge av de metallskenorna vet att de är livsfarliga. Man kan ju för fan bygga flygplan utan metall numera, nog borde man på sex månader kunna hitta en bättre lösning, säger spelaren till Aftonbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-VM

Mer i ämnet