Handbollen leder spännande trend

Uppdaterad
Publicerad

När handbollens SM-finaler avgörs till helgen kommer alla lag från städer utan SHL-hockey och allsvensk fotboll. En trend som blir allt tydligare i de mindre sporterna.

IFK Kristianstad är det största exemplet på en trend som går genom idrotts-Sverige. Mellanstora städer utan herrlag på elitnivå i dom största sporterna dominerar sporterna som kommer närmast efter hockey och fotboll storleksmässigt. Man har inte vunnit SM-guld på 62 år men man har etablerat ett publiksnitt på runt 5000 åskådare.

– Kristianstad som stad har en positiv medvind just nu och IFK är en stor anledning till det, säger kommunalrådet Pierre Månsson (FP) till SVT.

I Scandinavium på söndag är det lag från Kristianstad, Alingsås, Partille och Nacka som gör upp om guldmedaljerna, i alla dessa fall bidrar lagen starkt till kommunernas varumärken. Även årets semifinaler dominerades helt av lag från kommuner utan SHL-hockey och allsvensk herrfotboll såsom Eskilstuna, Ystad och Skövde.

Trenden är tydlig även i andra sporter under de största. Årets bandymästare hittar vi i Västerås och Kungälv. Innebandypokalerna finns nu i Mora och Falun. Och speedwayens mästare finns i Vetlanda – alla kommuner utan topphockey och toppfotboll.

– I mellanstora städer är inte reklamkakan hur stor som helst. Det är ufft för de som ligger under när man har några dominerande. Hos oss tar IFK Kristianstad en väldigt stor del av sponsringen från företag, säger Månsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.