Rysk premiärseger i handbolls-EM. Foto: TT Nyhetsbyrån

OS-mästaren premiärvann i EM

Regerande OS-mästaren Ryssland inledde inledde EM på allra bästa sätt genom att besegra Kroatien med 32–26. Även Norge och Danmark vann sina premiärer under måndagskvällen.

Ryssland, som tog OS-guld i Rio efter finalvinst mot Frankrike i finalen har äntrat Europamästerskapet. I Helsingborg vann man över Kroatien efter en stark avslutning.

En 16–14-ledning i halvtid drygades ut till 23–15 sju minuter in i andra halvlek, som var ryskornas största ledning i matchen. Den krymptes dock efter en efterföljande stark kroatisk period, där de reducerade till 23–25 med tio minuter kvar – men närmare än så kom de aldrig.

Norsk och dansk seger

Regerande EM-mästaren Norge inledde även de med att vinna, 23–21, när de ställdes mot Rumänien. Norskorna satt i förarsätet och hade så gott som hela matchen tre-fyra bollars försprång på motståndarna.

Nora Mörk blev bäste målskytt för det vinnande laget med sina sju fullträffar.

”En befrielse”

Även Danmark vann efter sent avgörande mot Montenegro. Stine Jörgensen satte 22-21 på straff med 35 sekunder kvar.

– Det var en befrielse. Härligt att den gick in. Det var mycket viktigt att vi fick de här två poängen och en bra start på turneringen. Vi fick igång defensiven bra, säger matchhjälten.