I år är det 90:e gången som det nio mil långa loppet körs mellan Sälen och Mora. Foto: Ulf Palm / TT Nyhetsbyrån

Klart för start i Vasaloppet

Uppdaterad
Publicerad

Det ser ut att bli plusgrader under eftermiddagen av Vasaloppet – men tack vare frivilliga ska loppet trots väderproblemen bli genomförbart.

Krisen är över för Vasaloppet.

– Vi kommer att kunna erbjuda deltagarna fullt acceptabla förhållanden på söndag. Läget är under kontroll, säger Vasaloppets vd Anders Selling.

Vasaloppet 2014

Det var i tisdags som det kom larmrapporter från Vasaloppet.

– Då var det absolut kris. Jag kan nu avslöja att då var det så illa att flera i vårt arrangörsteam redan då ville ställa in, säger Selling till TT.

Gav inte upp

Men arrangörerna gav inte upp. På onsdagen började stora snösvängen. Blöta områden dikades och massor av snö kördes ut. Ett upprop till allmänheten att komma och skotta fick en översvallande respons.

Det kom nästan mer folk än arrangörerna kunde organisera.

– Det ringde deltagare från hela Sverige och erbjöd sig att komma tidigare till Mora för att skotta. Flera äldre personer gav tips om hur de gjorde för fyrtio år sedan. Det har vi haft nytta av.

”Ställer definitivt upp”

En av alla de som erbjuder sin hjälp är vinnaren från 1999, Staffan Larsson.

– Man ställer definitivt upp när det gäller att rädda Vasaloppet och få till så fina spår som möjligt, säger han.

Senaste väderprognosen inför söndagen: Vasaloppet ser ut att bli mulet och vädret blir disigt. 0-gradigt vid start och som oftast ett par plusgrader på eftermiddagen i Mora. Det berättar SVT-meteorologen Pia Hultgren.

Här hittar du aktuella väderprognoser för Vasaloppet.

Och nu blir det alltså Vasaloppet på söndag. Det stora testet var fredagens Stafettvasa och vid lunchtid såg allt ut att fungera.

”Bra förhållanden”

– Vi kommer att kunna erbjuda bra förhållanden på söndag. Det är blött vid ett par ställen, främst vid Smågan, och det blir färre spår på startområdet efter en kilometers åkning. Annars tror jag att det kommer att se ut nästan som vanligt.

Det förbereds in i det sista för söndagens Vasalopp. Ett stort antal frivilliga är med och skottar snö för att få spåren så bra som möjligt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet 2014

Mer i ämnet