Flera banderoller fanns på läktaren. Foto: Bildbyrån

Uppmaningen till Boork: ”Avgå”

Uppdaterad
Publicerad

Damkronorna föll i torsdagens landskamp mot Finland med 2-3. Men det hamnade i skymundan av banderollerna som uppmanade Leif Boork att avgå. ”Sif, ta ert ansvar, pensionera Boork” stod det på en banderollerna.

Det var för en dryg månad sedan som Leif Boork petade storstjärnan Emma Eliasson ur Damkronornas trupp. Trots att Eliasson utsågs till Sveriges bästa spelare förra säsongen fick Luleå-spelaren inte plats i landslagstruppen som bland annat skulle på träningsläger i Kanada.

Under torsdagskvällen mötte Sverige Finland i en landskamp i just Luleå, och där visade lokala supportrar sitt stöd till Eliasson samtidigt som de hade ett än tydligare budskap till förbundskapten; ”Avgå Boork!”.

Damkronorna

Flera banderoller under matchen

Eliasson följde själv landskampen från läktaren, och fick se flera banderoller sättas upp under matchen. Förutom ”Avgå Boork”-banderollen stod det även ”Emma till landslaget!” och ”Med tystnad löses inga problem. Därför talar vi nu klarspråk”.

Inför varje period tillkom en ny banderoll. Inför den andra stod det ”Styr ”sitt” landslag som en diktatur, ifrågasätt och du åker ur...” på en banderoll, och inför tredje löd budskapet ”Sif, ta ert ansvar, pensionera Boork”.

Under matchen hettade stämningen till ytterligare. Vakter ingrep mot två personer som hade vecklat ut ännu en banderoll, den här gången precis bakom den svenska bänken.

Stormiga dagar runt Damkronorna

Matchen mot Finland spelades bara två dagar efter beskedet att lagkaptenen Jenni Asserholt nobbar landslaget. Det tillsammans med petningen av Eliasson gjorde att SVT Sports expert Mikael Renberg uppmanade förbundskapten Leif Boork att antingen lösa situationen med stjärnspelarna, eller avgå.

Leif Boork själv fäste inte alltför stor uppmärksamhet vid banderollerna.

– I sådana här lägen försöker jag ta ett steg framåt och låter mig inte knäckas. Jag har varit med om ett antal sådana här saker, en del värre än det här, tidigare i min karriär, säger han till DN.

Erica Udén Johansson och Fanny Rask gjorde Sveriges mål. AIK:s nyckelspelare Lisa Johansson utgick med en axelskada tidigt i matchen, och hon riskerar nu att missa nästa helgs premiär i Riksserien mot Djurgården.

Även Annie Svedin fick utgå på grund av skada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet