Damkronorna utslagna i kvartsfinalen mot Ryssland i ishockey-VM i Kanada. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Damkronorna utslagna i kvartsfinalen

Uppdaterad
Publicerad

Sverige förlorade med 4-1 mot Ryssland i kvartsfinalen i ishockey-VM i Kanada i natt svensk tid. ”Jag hade förväntat mig mer från våran sida”, säger Emma Eliasson till SVT Sport efter förlusten.

Efter att ha vunnit alla gruppmatcher fick Sverige se sig besegrat i kvartsfinalen. Matchen mot Ryssland slutade 1-4 (1-2, 0-1, 0-1).

Ryssland inledde målskyttet 3.40 in i den första perioden. Sveriges Johanna Olofsson kvitterade sedan i powerplay drygt två minuter senare, assisterad av Olivia Carlsson.

Damkronorna

Ryskorna tog ledningen igen innan periodvilan och satte 3-1 i den andra perioden.

– Det känns som att vi aldrig riktigt kommer in i matchen och får ett tidigt mål och vi får jaga direkt och lyckas inte behålla pucken i det egna laget. Det är väldigt haffsigt, säger Emma Eliasson som nyligen gjort comeback i Damkronorna.

Många chanser i tredje

Men Sverige var inte helt chanslösa i den tredje perioden. Damkronorna skapade flera chanser som kunde ta laget tillbaka in i matchen menar Emma Eliasson som blev ganska ensam i anfallet under matchen.

– Jag tycker att vi för en gångs skull hade bra powerplay, det fick vi inte ritkgit igång i första perioden. Vi fick mycket skott på mål och skapade ganska mycket men det kom för sent, säger hon

Slutresultatet, 4-1 till Ryssland, fastställdes i tom kasse i matchens slutminut. En bitter förlust för Sverige.

– Det är lite bittert. När vi väl började komma in i matchen så var det slut, säger Emma Eliasson som trycker på att Sverigeunderhela turneringen inte haft det lätt med att få in pucken i målet.

– Vi har skjutit nästan dubbel så mycket mer än övriga lag men kanske vunnit med en pyuck. Det var ett problem över hela turneringen.

Profiler saknades i laget

Emma Nordin och Erica Gramh som på grund av skadebekymmer inte kunde åka till Kanda tillsammans med Damkronorna saknades uppenbart i truppen och inte minst i kvartsfinalen mot Ryssland.

– Det är ju matchavgörande spelare som kan gå in och bryta mönster och ta udden av ett Ryssland som stänger ganska mycket. Det vågar ju göra saker och ting sjävla så såklart saknas de, säger Eliasson som själv fick en ännu mer offensiv roll under den tredje perioden när hon flyttades högre upp till forwards position.

Damkronorna klara för OS

Tack vare avancemanget till kvartsfinal kommer Sverige att klättra upp till topp fem på världsrankningen, vilket också ger en direktplats till OS i Pyeongchang i Sydkorea 2018.

– Det är ju det positiva i det, men jag tycker att det var jäkligt synd, vi har en bra start på turneringen men vi har haft problem med målskyttet hela turneringen och det straffar sig i slutet, säger en klart besviken Eliasson till SVT Sport.

I spel om femteplatsen möter Sverige det förlorande laget i kvartsfinalen mellan Finland och Tjeckien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet