Erika Grahm om kampen mot tuffa sjukdomen

Uppdaterad
Publicerad

Erika Grahm var en av Sveriges bästa spelare i VM.

Men för några år sedan var hennes karriär på väg att ta slut.

Hon drabbades av nervsjukdomen Guillain-Barrés syndrom.

”Mentalt hade jag det jättetufft”, säger hon.

Sommaren 2011 märkte Erika Grahm att något var fel. Efter en tid fick hon beskedet att hon hade drabbats av nervsjukdomen Guillain-Barrés syndrom.

– Efter mycket om och men med naprapat- och läkarbesök och sånt så hittade de ingenting. Sen blev jag bara sämre och sämre. Till slut tappade jag känseln i ansiktet, händer och fötter, berättar hon, och fortsätter:

Damkronorna

– Jag kunde inte gå upp för trappor. Jag kunde nästan inte ta mig framåt själv, så då kontaktade jag läkarna.

”Hade det jättetufft”

Till slut fick hon diagnosen, och efter mycket kämpande är hon nu en spelare på absolut toppnivå. Men det har inte varit enkelt.

– Mentalt hade jag det jättejättetufft, med självförtroende och självkänsla. Över huvud taget, men helst som hockeyspelare. Ute på isen kunde man göra dragningar och trampa runt backen i huvudet, men kroppen fungerade inte som tidigare, säger hon, och fortsätter:

– Det var jättefrustrerande.

Men hon gav inte upp, och i VM blev hon Sveriges näst bästa poängplockare, och ligger efter kvartsfinalerna trea i hela VM:s poängliga med fyra mål (varav tre i premiärmatchen mot Japan)och två assist. 

Se hela reportaget med Erika Grahm i klippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet