Niclas Hardt satte avgörande 2–1 mot Helsingfors. Här jublar han efter ett slutspelsmål mot Skellefteå. Foto: BILDBYRÅN

Linköping klart för slutspel

Uppdaterad
Publicerad

Linköping behövde två poäng på två bortamatcher för att ta sig till slutspel i CHL.

Och de slipper en rysare mot Bern i sista omgången.

Östgötarna slog Helsingfors med 2–1 och är nu klara för sextondelsfinal.

Det var ett helt annat Helsingfors än när lagen möttes i Cloetta Center i söndags. Hårdskjutande Mika Partanen satte 1–0 med ett rungande slagskott med cirka fem minuter kvar av den första perioden. Målvakten Marcus Högberg – som fick chansen trots att David Rautio höll nollan senast – såg ut att ha fri sikt men Partanen hittade en lucka i alla fall. För assisten stod en LHC-bekanting i form av backen Daniel Grillfors, en av totalt sex svenskar i finska SM-liiga.

I den andra perioden gick Linköping ikapp och förbi. Gustav Forsling kvitterade med ett tungt skott från blålinjen i spel fem mot fyra. Och med bara 55 sekunder kvar på klockan stod danske landslagsmannen Nichlas Hardt för en läcker individuell prestation när han tog sig in i slottet och sprätte upp 2–1 i nättaket.

Champions Hockey League

Högberg klev fram på slutet

Hemmalaget spelade sex mot fyra i matchens sista minut och pressade på för en kvittering. Men Marcus Högberg klev fram med några avgörande räddningar och visade att han vill ha förstaspaden i LHC. Hardts mål blev matchvinnande och matchen slutade 2–1.

Linköping har vunnit samtliga sex matcher den här säsongen. Tre i Champions Hockey League och lika många träningsmatcher, däribland 6–0 mot de senaste årens gigant inom svensk hockey, Skellefteå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Champions Hockey League

Mer i ämnet