Linköping starkast i rivalmötet

Linköping slog stora rivalen HV71 med 5–1 inför fullsatta läktare i Saab Arena. Vinsten gör att LHC är ny trea i SHL.

Linköping hade bara förlorat en match under ordinarie tid hemma i Saab Arena under den här säsongen inför mötet med HV71. Den fina statistiken var intakt även efter matchen. I det heta rivalmötet drog östgötarna det längsta strået och vann med 5–1.

– Arbetsinsatsen den sista tiden har varit oerhört bra, säger Linköpings kapten Niclas Persson till C More.

Efter 2–1 efter första perioden avgjorde LHC mer eller mindre matchen i den andra. Trots att HV71 då spelade upp sig var det hemmalaget som fick utdelning på sina chanser. Först trampade Jakob Lilja in på mål och lyckades få pucken förbi Erik Ersberg. Och bara 22 sekunder innan pausvilan kom även 4–1 genom Chad Billins.

– Som lag tycker jag att vi gör en riktigt bra period de första femton, men de sista fem minuterna var lite olyckliga, säger HV71:s Pär Arlbrandt.

Med fyra minuter kvar av den tredje perioden tog HV71 ut målvakten. I tom kasse kunde Henrik Törnqvist fastställa slutresultatet 5–1. Segern gör att Linköping går förbi Luleå och tar över tredjeplatsen i SHL. De är 14 respektive 13 poäng bakom ettan Frölunda och tvåan Skellefteå. HV71 är kvar på nionde plats.