Foto: TT Nyhetsbyrån

Luleås Owuya stängs av i ett år – överklagar

Uppdaterad
Publicerad

Nu meddelar Riksidrottsförbundet att SHL-målvakten Mark Owuya stängs av ett år för brott mot dopningsreglerna.

Han själv hävdar sin oskuld och överklagar avstängningen.

– Jag har pratat med Mark och han är lika förvånad som jag är, säger Luleås klubbdirektör Thor Stöckel till SVT Sport.

– Det där är helt hjärndött, säger Owuya till Expressen.

SHL

Avstängningen började gälla den 7 juli. Enligt 24-åringen, som stod i mål tretton omgångar för Luleå förra säsongen, rör sig den ettåriga uteslutningen om en dispyt med RF:s dopningskontrollanter i anslutning till ett träningspass efter Sotji-OS.

”Pinsammaste jag sett”

Klubbens materialare förklarade för dem att Owuya avslutat träningen, medan han själv hävdade att han inte hade gjort det. Därför ville han sedan inte göra dopningstestet.

– Det är kul att man stängs av ett år för att ha skippat ett test. De kan testa mig hur mycket de vill. Men de har inte testat mig för att ha kollat om jag faktiskt är dopad. Det här är det pinsammaste jag har sett, säger Owuya enligt Experssen.

Owuya kommer att vara avstängd från all idrott fram till den 6 juli 2015.

Sent på torsdagskvällen rapporteras det att han kommer att överklaga avstängningen. Luleå meddelar att Owuya inte kommer att närvara på lagets träningar, matcher eller andra aktiviteter så länge avstängningen gäller.

Här kan du läsa hela domen mot Mark Owuya.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SHL

Mer i ämnet