Matchguide: Måstematch för Damkronorna

Uppdaterad
Publicerad

Det blev premiärförlust för Damkronorna i går.

Därmed är dagens match riktigt viktig.

Vinst mot Schweiz är förmodligen ett måste.

Här är allt du behöver veta om matchen.

Sändningstider

11.50-14.30 SVT1/SVT Play Sverige–Schweiz

Damkronorna

Missa inte! Eftersnack i #vmbilen med chaufför Marie Lehmann, experter och andra gäster.

Se sändningen i vår liverapport och få senaste nytt, twitter-reaktioner och chansen att ställa egna frågor.

Fakta

Arena: Malmö Isstadion. Kapacitet: 3 700 åskådare (under VM, annars 5 800)

Nedsläpp: 12.00

Historik: Sverige har tagit två VM-medaljer. Två brons, 2005 och 2007. Schweiz har de senaste åren klivit fram som ett lag i världsklass och blev trea i VM 2012 och trea i OS 2014.

Förutsättningar: Sveriges grupp är oseedad. Det innebär att bara de två första lagen i gruppen går vidare till kvartsfinal, medan de två sista får spela nedflyttning. Därmed kan förlust i dag bli ödesdiger, efter gårdagens förlust mot Japan.

Scoutrapport Schweiz: Schweiz är ett lag som är på frammarsch. 2012 tog de sin första stora mästerskapsmedalj då de besegrade Finland i VM-bronsmatchen, och i fjol besegrade de Sverige i bronsmatchen vid OS i Sotji. Har ett par riktigt individuellt skickliga spelare.

SVT-experten Mikael Renberg...

... vill se: En bättre defensiv än mot Japan. Ett bättre boxplay med mer aggressivt spel än mot Japan. Inga grova misstag. Och så vill jag se Kim Martin i mål.

... om att laget har en förlust i bagaget: Det är ju inte bra. Det hade varit bättre med vinst. Samtidigt tror jag att Sverige kan ha fått en väckarklocka.

... tror på: En ganska jämn match spelmässigt. Jag hoppas att de kan kontra som Leif Boork har sagt att de ska göra. Då finns chansen där.

... tippar: Att Sverige vinner med 4–2.

Programledare: Marie Lehmann (@svtlehmann)

Kommentatorer/experter: Chris Härenstam (@SVTChris), Mikael Renberg, Patrik Ross (@patrik_ross), Maria Rooth

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet