Sverige ställs mot värdantionen Ryssland i sista VM-gruppspelet. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Ny svensk gnista kan vara nyckeln mot Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

I morgon väntar Ryssland i Tre Kronors sista gruppspelsmatch i ishockey-VM. För slutspelsklara Sverige skulle en seger mot värdnationen innebära att man slipper Kanada och Finland i kvartsfinalen. Med flera NHL-spelare som nu anslutit sig till truppen finns en ny gnista i laget. ”Vi visade känslor och stridslust, jag gillade det”, säger assisterande tränare Peter Popovic till SVT Sport.

Svenske NHL-spelaren André Burakovsky är en av dem som anslutit sig till VM-truppen. Han anlände till Moskva lagom till matchen mot Schweiz i går. Där bidrog han inte minst när han avgjorde för Tre Kronor med två mål i straffavgörandet.

Men det är inte bara hans straffläggning som är värdefull för det svenska laget. Burakovsky som spelar i Washington tillsammans med den ryske NHL-stjärnan Aleksandr Ovetjkin, ger råd och tips kring spelare inför mötet med Ryssland.

Ishockey-VM

– Det brukar vi kunna göra om de spelar i samma klubblag. Ovetjkin som är en storhöjdare kan vi fråga om han är lätt att reta upp eller om det är någonting i spelet och såna grejer som man kan använda som information, säger Peter Popovic.

Rysk old school-tackling

I ryssarnas senaste match satte storspelaren Dmitrij Orlov in en riktig tackling. Popovic är inte förvånad över att den kommer just från de ryska spelarna.

– Det är just en del backar som är skickliga på det där med tajming och skridskoåkning så den var riktigt fin måste jag säga. Den var old school men det var vackert, säger han.

Sverige har en del scouting att göra menar Popovic, speciellt vad gäller ryssarnas första powerplay-uppställning.

– Men jag tror att vi måste hitta en nyckel med att hålla ihop våra box och vara starka framför egen målvakt, säger assisterande tränaren.

Ny svensk gnista

Men samtidigt hyllar han det svenska laget som han menar har funnit en ny gnista, även om det resulterade i lite fler utvisningar.

– Det känns som att vi tog några onödiga, men samtidigt kan jag leva med det för att vi visade lite känslor, lite engagemang, lite stridslust. Jag gillade det så jag lägger inte för stor vikt vid det, säger Popovic som syftar på den andra och tredje perioden i senaste matchen.

En klar gnista i laget var Burakovsky, eller ”Lill-Burra” som Popovic kallar honom.

– Första gången jag träffa på ”Lill-Burra”, han verkade jäkligt avslappnad och ganska obrydd som kille så det är jäkligt coolt att han går in och tar två straffar och sätter båda, det ser så naturligt ut. Liksom att ”det är klart att jag ska sätta straffar”, säger en imponerad assisterande tränare.

Inför matchen mot Ryssland är Popovics önskningar att laget ska visa känslor och engagemang, något som Mattias Sjögren trycker på är att laget spelar smart.

– Det gäller att vi är smarta och håller oss på banan och håller vi oss fem mot fem så ska vi kunna göra en bra match, säger Sjögren som spelar i fjärdekedjan.

Se intervjuer med Popovic, Sjögren och dessutom Mattias Ekholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet