Obesegrat Finland klart för semifinal

Andra VM-kvartsfinalen för Danmark – någonsin. Men förhandsfavoriten Finland vann med hela 5-1. Det blir ingen historisk semifinal för Danmark. ”Danmark spelade bra, det var en bra match”, säger finländske stjärnan Patrik Laine till TV4.

Den 20 maj 2010 spelade Danmark en historisk första VM-kvartsfinal i ishockey. Då stod Sverige för motståndet, och Tre Kronor vann till slut med 4-2.

I dag var det dags för danskarnas andra VM-kvartsfinal någonsin – den här gången mot Finland. Men historien upprepade sig: Danmark förlorade och ett obesegrat Finland är nu klart för semifinal.

Ishockey-VM

”Kommer höja oss till nästa match”

– Åtta raka segrar, vi är säkra på vårt spel och vi kommer att höja oss till nästa match, säger Laine efteråt.

Segern grundlades när Mikael Granlund satte 1-0 i slutet på den första perioden. Men de bästa målchanserna i början av matchen hade faktiskt Danmark – trots det var det Finland som utökade till 2-0 efter en tre mot två-attack, tio minuter in den andra perioden.

Men föga förvånande fick VM:s bästa powerplay-lag utdelning när de fick chansen i numerärt överläge. Montreal-stjärnan Lars Eller klev fram och reducerade efter ett slagskott.

Närmare en VM-semifinal än så kom inte danskarna – istället drog Finland ifrån.

Laines sjunde VM-mål

Med dryga minuten kvar av den andra perioden fick finländske målkungen Patrik Laine ohotat kliva in flera meter i den danska zonen. Med sitt sjunde mål i turneringen kunde 18-åringen enkelt dra in 3-1.

Under matchens slutminuter punkterade Finland matchen totalt. 4-1 i tom kasse, och strax därefter gjorde Granlund 5-1, hans andra mål för matchen.

Nu väntar Ryssland eller Tyskland i semifinal.