Foto: TT Nyhetsbyrån Grafik: SVT

SHL-klubbarna gör jätteförlust: går back 47 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Under 2014/15 gick SHL-klubbarna 38 miljoner kronor plus. Under fjolåret backade SHL-klubbarna 8,9 miljoner kronor – en förlust på hela 47 miljoner sett till fjolåret. ”Ekonomin är viktigt och vi är på våra klubbar”, säger SHL:s VD Jörgen Lindgren till SVT Sport.

Säsongen 2014/15 gick SHL-klubbarna 38 miljoner plus – en uppgång med 50 miljoner sett till föregående år.

Då sade en överraskad och glad Jörgen Lindgren, VD för SHL, att klubbarna jobbade stenhårt för att ta kontroll över kostnaderna och att det gick att se en trend att klubbarna ville stärka sin ekonomi.

Men som SVT Sport har kunnat rapportera gick hälften av SHL-lagen back ekonomiskt under säsongen 2015/16, totalt 8,9 miljoner kronor samtidigt som omsättning ökat till 1,7 miljarder kronor, och hela 47 miljoner minus sett till resultatet säsongen 2014/15.

Räknar du samman klubbarnas ekonomi efter skatt, har de backat sammanlagt 8,9 miljoner. Varför detta negativa utslag?

– Ekonomin är viktigt och vi är på våra klubbar. Jag vet vad som var med i beräkningar i fjol och jag pratade med klubbarna ifjol och då var det var en del poster, exempelvis spelarförsäljningar, som var en engångsposter.

– Men ekonomin är viktigt för oss, och det är viktigt att den är under kontroll.

I rapporten står det att en av anledningar till fjolårssäsongens negativa resultat är att ligan utökades från 12 till 14 lag. Hur ser du på det?

– Jag läste den delen i rapporten. Tänker man högt så utökar vi värdet på ligan om man ser på det långsiktigt. Tittar man på det kortsiktigt gör vi inte det.

– Det långsiktiga syftet för satsningen är att vi tycker det finns plats för fler ställen att spela hockey på i Sverige.

Av 14 klubbar är det fem som ligger precis över gränsen på 4 miljoner i eget kapital. Hur ser du på det?

– Då ska man köra det ett varv tillbaka. För ett par år sedan räknade en krona som plus och då kan räkna som det som rätt sida om fyra miljoner. Sen vill vi att alla klubbar ska ha så mycket marginaler som möjligt.

Hör vad SVT:s experter Jonas Andersson och Mikael Renberg har att säga om frågan i Hockeykväll 21.30.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.