Foto: TT Nyhetsbyrån/Jonas Ekströmer

SHL-klubbarnas jätteökning: över 50 miljoner plus

Uppdaterad
Publicerad

Under 2013/2014 backade klubbarna över 16 miljoner.

Men sedan SHL skärpte kraven har det skett en helomvändning. Den gångna säsongen gick klubbarna plus 38 miljoner.

”En jätteökning”, säger SHL:s vd Jörgen Lindgren till SVT Sport.

Hälften av SHL-lagen visade röda siffror i boksluten efter 2013/2014. Totalt sett visade de tolv klubbarna ett minus på nästan 16,7 miljoner kronor. Färjestad, som tog sig hela vägen till SM-final, backade till exempel 5,4 miljoner.

I januari meddelade SHL att de hade kommit överens med förbundet om ett nytt avtal. Det skulle ställas högre krav på klubbarna. Bland annat krävdes ett synligt eget kapital på fyra miljoner kronor för att över huvud taget få spela i SHL.

SHL

”Bättre än förväntat”

Resultatet? Efter den gångna säsongen visar klubbarna upp en total vinst på 38 miljoner kronor. En förbättring på över 50 miljoner jämfört med säsongen före.

– Ekonomin är en otroligt viktig fråga för oss och på det stora hela ser vi en trend hos klubbarna att de vill stärka sin ekonomi. Det är bara att titta ett år tillbaka så ser man att vi verkligen har förflyttat oss, säger SHL:s vd Jörgen Lindgren.

Är du överraskad?

– Det är bättre än vad vi hade förväntat oss. En jätteökning. Samtidigt var det ingen som ville ha kvar det som det var i fjol utan klubbarna har jobbat stenhårt med att ta kontroll över sina kostnader och intäkter.

Var orolig i fjol

Tror du att klubbarna har känt en större press att ordna upp sin ekonomi med tanke på de skärpta kraven?

– Det är jag helt övertygad om. De har velat stärka sin ekonomi och jobba mot ett hållbart resultat. Det här var det naturliga steget.

När SVT Sport pratade med Jörgen Lindgren vid samma tidpunkt i fjol var han orolig över det negativa resultatet. I dag är han av förståeliga skäl desto gladare.

– Samtidigt ska vi inte sitta och vara nöjda över det här utan vi vill fortsätta framåt, säger han.

SHL-KLUBBARNAS EKONOMISKA RESULTAT

Skellefteå: +23,2 milj

Växjö: +13,3 milj

Frölunda: +7,1 milj

Djurgården: +6,5 milj

Modo: +2,3 milj

Örebro: +2,3 milj

Luleå: +2 milj

Färjestad: +0,4 milj

Linköping: -2,2 milj

Leksand: -4,6 milj

HV71: -4,9 milj

Brynäs: -6,9 milj

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SHL

Mer i ämnet