Glädje i Växjö Lakers som tog säsongens första seger i dag. Foto: BILDBYRÅN

Växjö tog första segern

Växjö fick en mardrömsstart på säsongen med tre raka förluster.

På lördagen tog regerande mästarna sina första poäng efter att ha vänt underläge 0–2 till seger med 4–3 hemma mot Malmö.

Men Lakers är fortsatt jumbo i SHL-tabellen.

Två tidiga utvisningar blev kostsamma för Växjö som hamnade i uppförsbacke direkt. Först satte Malmös stjärnvärvning Andreas Thuresson 1–0 i spel fem mot fyra efter dryga sex minuter. Det var hemvändarens tredje mål för säsongen. Halvvägs in i den första perioden ökade Kent McDonell på till 2–0 efter en läcker passning av T.J. Galiardi. Även det målet i powerplay.

Rosén tvåmålsskytt

Malmö sköt bara fyra skott på mål men gick ändå till periodpaus i tvåmålsledning. Men Växjö avvek aldrig från sin matchplan och det skulle ge resultat.

Mittenakten var fem minuter gammal när Robert Rosén vinklade in reduceringen. Och senare, när Växjö fick powerplay, slog den förre poängkungen till igen. Ilkka Heikkinen med en läcker passning som ställde Malmöförsvaret, och Rosén med avslutet till 2–2.

Spännande in i det sista

Med knappa tre minuter kvar av den andra perioden tappade Nils Andersson puck i offensiv zon mitt under ett byte. Växjö ställde om och Richard Gynge bombade in 3–2. Ilkka Heikkinen satte 4–2 i powerplay med mindre än tio minuter kvar av matchen. Men Malmös Henrik Hetta recucerade kort därefter och det var spännande in på målsnöret.

MATCHFAKTA

Växjö–Malmö 4–3 (0–2, 3–0, 1–1)

Första perioden: 0–1 (5.45) Andreas Thuresson (Joey Tenute, Björn Svensson) powerplay (4-4), 0–2 (11.07) Kent Mcdonell (T. J. Galiardi, Nils Andersson) spel tre mot fyra.

Andra perioden: 1–2 (5.21) Robert Rosén (Teemu Laakso, Eric Martinsson), 2–2 (11.09) Robert Rosén (Ilkka Heikkinen, Cory Murphy) spel fem mot fyra, 3–2 (17.09) Richard Gynge (Tuomas Kiiskinen, Ilkka Heikkinen).

Tredje perioden: 4–2 (11.27) Ilkka Heikkinen (Tuomas Kiiskinen, Robert Rosén) spel fem mot fyra, 4–3 (13.23) Henrik Hetta (Peter Mueller, Nils Andersson) spel fem mot fyra.

Skott: 29–12 (8–4, 11–4, 10–4).

Utv, Växjö: 4x2. Malmö: 8x2.

Domare: Wolmer Edqvist, Grums och Johan Gossas, Stockholm.

Publik: 4 665.