John Klingberg petas igen. Foto: Bildbyrån

World Cup-truppen komplett – Klingberg petad igen

Uppdaterad
Publicerad

Rikard Grönborgs World Cup-trupp till hösten är komplett. På fredags presenterade han de resterande sju namnen. En som saknades senast var John Klingberg – som blev petad ännu en gång. ”På backsidan har det varit en väldigt stor konkurrens”, säger Grönborg till SVT Sport.

I början av mars presenterade Rikard Grönborg stommen av sin World Cup-trupp när han plockade ut 16 av 23 spelare. Det var då en ganska väntad stomme med bland annat Henrik Lundqvist och Erik Karlsson. Dock lämnades Dallasbacken John Klingberg utanför, vilket höjde en del ögonbryn.

– John har gjort en fantastisk säsong och en fantastisk resa, och spelade sitt första VM förra året. Det är trots allt lite annorlunda internationellt, sa Grönborg till SVT Sport då om petningen.

Petad igen

I dag presenterade Rikard Grönborg de återstående sju namnen – där John Klingberg inte fanns med heller. Hans femteplats i NHL-grundserien i poängligan för backar med 58 poäng på 76 matcher räckte inte för att övertyga förbundskaptenen. 

– John är en spelare som är precis utanför och det är flera spelare som är precis utanför. Framför allt på backsidan har det varit en väldigt stor konkurrens. Det är väldigt bra spelare som INTE är med i den här truppen. Men någonstans måste vi ta ett beslut.

– John är en fantastiskt begåvad offensiv back som tagit stora kliv i sin NHL-karriär. Han kommer att spela många Tre Kronor-matcher och många mästerskap i framtiden. Det var ett svårt beslut, säger Grönborg till SVT Sport.

Ekholm tog sista backplatsen

Istället togs Nashvilles Mattias Ekholm ut, som nyligen var med i VM.

– Jag fick samtalet för några dagar sen, det var ruggigt skönt när man väl fick höra att man var med. I den konkurrensen det är, speciellt på backsidan, känns det ruggigt inspirerande, säger han till SVT Sport.

De sex andra uttagna var målvakten Robin Lehner, Buffalo, och de fem forwardsen Patric Hörnqvist, Pittsburgh, Carl Hagelin, Pittsburgh, Jakob Silfverberg, Anaheim, Carl Söderberg, Colorado och Marcus Krüger, Chicago.

– Jag är otroligt glad att få samtalet och få vara en del av det här. Att få en chans att spela med och mot de bästa spelarna i världen, det är klart att det känns väldigt roligt och inspirerande. Jag ska göra allt jag kan för det här laget, säger Marcus Krüger till SVT Sport.

– Vi har alla chanser, det gäller att få ihop allting bara. Kan vi spela på vår högstanivå ska vi ha en bra chans. Det kommer att bli riktigt häftigt att spela där i Toronto. Jag tror att det kommer att bli något speciellt, säger Krüger.

Premiärspelar mot Ryssland

World Cup drar för svensk del igång den 18 september – då väntar Ryssland i första matchen. Sedan väntar Finland och Team Nordamerika i gruppen, två och tre dagar senare.

– Vi ska vara med och slåss om det. Kanada ska vara favoriter men efter dem tycker jag att vi som alla andra tampas om topplatsen, säger Rikard Grönborg till SVT Sport.

Fram tills dess väntar ett sommarmöte med spelarna i augusti och två träningsläger i september där ett par matcher är inplanerade.

– Det är ett privilegium att få vara med på resan, säger Grönborg.

Här är Rikard Grönborgs World Cup-trupp

Målvakter

Henrik Lundqvist, NY Rangers

Jacob Markström, Vancouver

Robin Lehner, Buffalo

Backar

Erik Karlsson, Ottawa

Nicklas Kronwall, Detroit

Victor Hedman, Tampa Bay

Anton Strålman, Tampa Bay

Nicklas Hjalmarsson, Chicago

Oliver Ekman-Larsson, Arizona

Mattias Ekholm, Nashville

Forwards

Daniel Sedin, Vancouver

Henrik Sedin, Vancouver

Nicklas Bäckström, Washington

Henrik Zetterberg, Detroit

Loui Eriksson, Boston

Gabriel Landeskog, Colorado

Alexander Steen, St Louis

Filip Forsberg, Nashville

Patric Hörnqvist, Pittsburgh  

Carl Hagelin, Pittsburgh

Jakob Silfverberg, Anaheim

Carl Söderberg, Colorado

Marcus Krüger, Chicago

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.