Aleksej Korovatjkov, till vänster, och guldmedaljören i K2 200 meter från OS i London, Alexander Dyatsjenko, till höger, är bland de avstängda. Foto: TT/Reuters

OS-mästare stoppas – Sverige erbjuds platsen

Uppdaterad
Publicerad

Fem ryska kanotister stoppas från Rio. Det ger Sverige en plats i OS, förutsatt att Sveriges olympiska kommitté vill skicka en deltagare. ”Vi har en dialog med SOK. Vi räknar med att få ett besked under dagen, när de har vaknat i Rio”, säger Anders Danielsson, generalsekreterare i kanotförbundet.

I dag meddelade det internationella kanotförbundet sitt beslut. Fem ryska kanotister stängs av, och får inte tävla i OS.

– Väldigt glädjande att ICF tar sitt ansvar och utesluter ryssar. De internationella förbunden känner till sina idrottare och tar sitt ansvar, säger Bo Berglund, representant i det internationella kanotförbundet.

OS i Rio de Janeiro 2016

En av de avstängda är guldmedaljören i K2 200 meter från OS i London, Alexander Dyatsjenko.  Samtliga avstängda förekom i WADA:s rapport som kom förra veckan.

– Vi har vidtagit snabba åtgärder och tagit bort alla idrottare där det finns bevis för dopning. Vi är tydliga med att om du kliver över linjen får du inte starta. Det här är ett hårt slag för den olympiska rörelsen och vi är ledsna att det drabbar vår sport, säger det internationella förbundets generalsekreterare Simon Toulson.

Det svenska kanotförbundet har erbjudits en plats muntligt av det internationella kanotförbundet. Sista hindret för att skicka en deltagare i K2 är SOK.

– För oss handlar det om den idrottsliga nivån och hur väl förberedda de är. Så det är ingen självklarhet att vi använder de platserna vi så, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo till SVT Sport.

Sport för sport – så ställer sig förbunden till ryskt deltagande

Nedan följer beskeden från specialförbunden, om huruvida ryskt deltagande i Rio är beviljat eller nekat.

Beviljat

Tennis, bågskytte, simsport***, kanot****, judo, skytte, modern femkamp*****, segling******

Nekat

Friidrott*, rodd**

Inget beslut

Badminton, boxning, brottning, cykel, hästsport, fäktning, golf, gymnastik, handboll, bordtennis, taekwondo, triathlon, volleyboll, tyngdlyftning.

* Bara Darija Klisjina (längdhopp) har beviljats att delta i Rio

** 22 ryska roddare har nekats – bara sex har beviljats

*** Sju ryska simmare har nekats – övriga beviljade

**** Fem ryska kanotister har nekats – övriga beviljade

***** Två ryska modern femkampare (varav en reserv) har nekats – övriga beviljade

****** En rysk seglare i 470 (tvåmansbåt) har nekats, Ryska olympiska kommittén får ta in en ersättare för honom – övriga beviljade

Eftersom Ryssland inte deltar i OS i fotboll , basket, landhockey och rugby behöver deras respektive specialförbund inte ta något beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet