Byter landslag och satsar mot OS

Uppdaterad
Publicerad

Han nobbade proffskontrakt i USA för att ta hand om sin systerson hemma i Sundsvall.

Nu satsar boxaren Kennedy Katende, 30, mot sitt andra OS – och byter landslag.

”Det känns som ett nytt kapitel både i mitt liv och min karriär”, säger han till SVT Sport.

För tre år sedan boxades Kennedy Katende i USA och semiproffsligan World Series of Boxing. Efter några imponerade insatser låg proffskontrakten på rad. Men hemma i Sverige hade Katendes systerson Akilles, då tre år, placerats på barnhem. Boxaren tvekade aldrig utan lade handskarna på hyllan och åkte hem för att ställa upp.

– Jag var i drömlandet för alla boxare och det gick jättebra. Men min syster mådde inte bra och hade fråntagits Akilles. Efter min sista match i USA kände jag att ”nu får det vara”. Det kändes inte rättvist varken mot mig eller Akilles. Hur ska jag kunna satsa 100 procent på boxning när det här barnet var ensamt, säger han till SVT Sport.

”Boxning är bara en sport”

Sundsvallssonen satte sig på planet hem med vetskapen att han kanske hade gjort sin sista match i karriären.

– Det var en sorg i sig att ta det beslutet. Men det är trots allt en människas liv vi pratar om. Han är ett barn och rår inte för allt som har hänt. Hur skulle hans framtid se ut om jag sket i honom? Boxningen kan man alltid ta upp igen, eller så gör man inte det. Det är bara en sport, säger Katende.

I dag har Akilles flyttat tillbaka till sin mamma vilket har gett Kennedy chansen att satsa på boxningen igen. I maj gjorde han comeback på SM och vann silver i 91-kilosklassen.

Byter landslag

Nu satsar han mot OS i Rio de Janeiro nästa år. Han passar också på att byta landslag till Uganda där han föddes och bodde fram till elva års ålder.

– Jag vet hur stort det är att delta i ett OS och hur mycket uppoffring som krävs. Jag tog mig dit 2008, var jäkligt nära 2012 och nu kör jag för fullt för att ta mig tillbaka dit igen.

Varför blev det Uganda och inte Sverige?

– Folk kan vrida och vända på det och säga att ”nu väljer han att svika Sverige”. Det handlar inte om det. Jag har mognat mycket som människa sedan jag slutade boxas. Jag har tagit hand om Akilles och fått en egen dotter, säger Katende och fortsätter:

– Jag är mer värdefull där nere. Jag kan starta ett nytt kapitel och testa något som jag inte har gjort förut.

Känns det så, som att det här är ett nytt kapitel i din boxningskarriär?

– Absolut, det är ett helt nytt kapitel inte bara i min karriär utan i hela mitt liv.

Resan börjar på allvar den 15 augusti. Då börjar de afrikanska mästerskapen i Marocko.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.