Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Kalla om situationen på Idrottsgalan: ”Blev överrumplad” Foto: SVT

Charlotte Kalla om Peter Settmans puss: ”Hade trampat på min integritet”

Uppdaterad
Publicerad

På Idrottsgalan 2008 pussades en oförberedd Charlotte Kalla på munnen av Peter Settman.

Till SVT Sport utvecklar hon sina känslor kring situationen.

– Han hade trampat på min integritet många, många gånger längre än vad jag någonsin kunnat vänta mig, säger Kalla.

I sin bok ”Skam den som ger sig” berättar Charlotte Kalla om minnena från Idrottsgalan 2008, där Peter Settman pussade henne på munnen. En situation som hon beskriver som förkastlig. För SVT Sport utvecklar hon sina tankar.

– Jag tror att de flesta tyckte jag ska skratta bort det, så det gjorde jag och försökte att inte lägga energi på det efteråt även om jag tyckte det var pinsamt och skämmigt. Han hade trampat på min integritet många gånger längre än vad jag någonsin hade kunnat vänta mig, berättar hon.

Idrottsgalan

”Blev ju väldigt aktuellt”

Det är en händelse som Kalla nästan hade glömt, och framför allt försökt att inte tänka på. Tills i slutet av sommaren 2023, under firandet efter Spaniens VM-guld i fotboll.

– Det blev ju väldigt aktuellt med (Jennifer) Hermosos situation. Jag kastades tillbaka och funderade över vad som hände egentligen. Vad hade vi för normer då och har det hänt något? Och det har det ju men det är fortfarande ett ämne som behöver diskuteras för att det inte ska upprepas, säger Kalla.

Svårt att se det hända i dag

Jämförelsen med händelsen mellan Hermoso och förbundsordföranden Luis Rubiales tycker Settman själv inte riktigt är rättvis.

– Jag kan säga att det var en skillnad. För jag tycker att man alltid måste tänka på uppsåt. Hade jag gått fram och i rollen som Peter Settman, programledare, bara varit så här: ”Tack för en jättefin prestation.” Och kysst henne rakt på munnen. Det hade ju inte funnits något skämt i det. Inte 2008 heller, säger han.

Han menar att det inte skulle hända i dag – och får medhåll från Kalla.

– Jag skulle definitivt agerat annorlunda om jag hade blivit drabbad i dag men jag har också svårt att se att det skulle hända på en idrottsgala 2024, säger Kalla.

Hör Kalla berätta om sin upplevelse i spelaren ovan.

SE MER: Settman ger sin syn på händelsen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Settman: ”Skulle inte ha gjort det i dag” Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrottsgalan

Mer i ämnet