Uppdrag Granskning synar Leksands kommun

Uppdaterad
Publicerad

Leksands kommun har betalat hundra miljoner kronor för att hjälpa ishockeylaget Leksands IF tillbaka till elitserien. Det berättade Uppdrag Granskning i kväll – och hur stöttningen har gått ut över skattebetalarna.

I programmet berättas hur kommunen pumpat in miljoner i klubben under flera år, samtidigt som skolor lagts ner, renoveringar av skolkök förbisetts och förskolebarn tvingats äta lunch på äldreboenden.

Uppdrag Granskning tar bland annat upp hur Leksands IF 2004 fick köpa två ishallar värderade till 39 miljoner kronor – för en krona. I gengäld fick kommunen nio procent av aktierna i klubbens fastighetsbolag.

Bedömdes värda 39 miljoner kronor – köptes för 9 900

Under 2007 sålde Leksands kommun 90 procent av campingen vid Siljan till Leksands IF för 30 miljoner kronor. Klubben fick samtidigt köpa tillbaka aktierna från den tidigare affären värd 39 miljoner kronor – nu för 9 900 kronor.

Samtidigt såldes en trottoarkant i centrala Leksand för en krona. Genom att anmäla trottoaren som basfastighet till lantmäteriet kunde kommunen därefter anmäla campingen som tilläggsfastighet. Därmed slapp klubben att skatta på de 30 miljoner som campingen kostade.

Kort efter att affären avslutats skrevs trottoarkanten över på kommunen igen.

Mer om hur Leksands kommun skatteplanerat, skjutit till miljoner och gjort avkall på välfärden för att försöka hjälpa stadens stolthet tillbaka till högsta serien i Uppdrag Granskning i SVT Play.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.