Lilian Thuram: Fotboll mot rasism

Uppdaterad
Publicerad

Som aktiv fick han höra glåpord och folk kastade in bananer på planen när han spelade. Den forne franske världs- och europamästaren i fotboll Lilian Thuram har länge varit aktiv i kampen mot rasism, nu är han på Sverigebesök.

– Ända sedan jag var liten och under hela min karriär som fotbollsspelare i både Italien och Spanien har jag själv tvingasts ställa mig frågor om rasism. Därför ger det mig otroligt mycket att i dag kunna hjälpa unga att både få svar och ställa frågor kring rasism, säger Lilian Thuram till SVT vid sitt besök på Rinkebyskolan i Stockholm.

Han är en av Frankrikes stora idrottsstjärnor, han spelade för Barcelona och Juventus och var med i det landslag som bland annat vann VM på hemmaplan 1998 och EM 2000. Han avslutade den aktiva karriären 2008 och satsar sedan dess en stor del av sin tid på stiftelsen Fondation Lilian Thuram som arbetar aktivt mot rasism i skolor i Frankrike och på andra håll i världen. 

Ett mått av hyckleri

Han har självt upplevt rasismen på nära håll, både under uppväxten i en Parisförort, som son till en ensamstående mamma från franska Guadalopue, och på fotbollsarenor runtom i Europa.

Det han såg och upplevde omvandlar han i dag till ett ständigt ifrågasättande av såväl rasism som sexism och homfobi. Han är mycket kritisk till Fifa och Uefa för att de båda organisationerna inte gör tillräckligt för att arbeta mot rasismen, och anser att man inom fotbollen hanterar rasismen som politiker i allmänhet hanterar den; ”med ett visst mått av hyckleri”.

Kastade bananer

Han ser det som ett stort problem att en match inte avbryts när man ser utbrott av rasism, och nämner exemplet med publik som kastar bananer på svarta spelare utan att matchen avbryts. ​

Thuram har också skrivit flera böcker, och som författare reser han runt till skolor i Europa och pratar och diskuterar om just rasism.

– Ungdomar är produkter av sina familjer och samhället i stort. Därför har de redan fasta idéer kring sin identitet när det gäller ursprung och religion. Detta är saker som de aldrig kommer att glömma. Däremot är det viktigt att få fram att de alla är människor av exakt samma värde och rättigheter oberoende ras, religion, kön och sexualitet, säger Lilian Thuram.

Och samma dag som den stora europeiska fotbollsapparten rullar vidare, i form av åttondelsfinaler i Champions League, där varje match inleds med banderoller som förkunnar att fotbollsvärlden inte accepterar rasism samtalar han nu med svenska elever, lärare och föreningsfolk. I dag i Rinkeby och senare i veckan besöker han 6-klassare på Ålidhemsskolan i Umeå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.