Foto: TT Nyhetsbyrå

Bach inte orolig för zika under OS

Uppdaterad
Publicerad

Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach välkomnar åtgärderna som görs för att tackla zikaepedemin och tror inte att spridningen av viruset över Sydamerika kommer att få någon avgörande påverkan av sommar-OS i Rio de Janeiro i sommar.

– Vi har nära kontakt med världshälsoorganisationen (WHO) och de har inte utfärdat något reseförbud. OS kommer också att genomföras under vinterperioden då det inte är kläckningstid för myggorna, säger Bach.

– Vi har också kontakt med organisationskommittén och med de 206 nationella olympiska kommittéerna som i sin tur har kontakt med sina hälsomyndigheter. Det gör att vi känner oss säkra på att när de olympiska spelen ska avgöras i augusti kommer det att vara bra förhållanden för de aktiva och alla åskådare.

OS i Rio de Janeiro 2016

På måndagen klassade WHO zikaepidemin som ett nödläge för den internationella folkhälsan. Brasilien varnar gravida från att resa till Brasilien, där OS startar den 5 augusti. Och på Svenska olympiska kommittén, SOK, följer man situationens utveckling noggrant.

”Kommer att diskutera läget”

– Det är uppenbart att allvarlighetsgraden har höjts och vi kommer att diskutera läget under de närmaste dagarna, säger Peter Reinebo, verksamhetschef vid SOK, till Dagens Nyheter.

Inom kort kommer en rad svenska landslag att resa till Brasilien. Simhoppslandslaget har ett OS-kval i just Rio senare den här månaden, golfarna och seglarna tränar på plats i mars och sportskyttarna, fäktarna och gymnasterna har tävlingar i april.

– Det som ligger närmast för oss är att kontakta de lag som är på väg, säger Reinebo.

Det är SOK som följer utvecklingen och har kontakterna med myndigheter och arrangörer i Rio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet