IOK:s exekutiva kommité hade under lördagkvällen möte i Rio. Foto: TT Nyhetsbyrån

IOK:s vändning – beslutar om Rysslands OS-trupp

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska OS-truppen har redan krympt från 387 till 266 idrottare efter dopningshärvan. Men det kan bli ännu färre – nu ska en trio IOK-ledamöter slutligen ta ut den ryska truppen.

Följetongen om vilka ryssar som får tävla under sommar-OS tog en ny och oväntad vändning efter att IOK:s exekutiva kommitté haft ett möte i Rio på lördagskvällen. Tidigare har IOK sagt att det var upp till varje specialförbund att avgöra. Nu vill IOK vänta in beslut från idrottens skiljedomstol Cas för att sedan låta tre enskilda IOK-ledamöter avgöra vilka ryska idrottare som tillåtas att tävla i Rio.

Det innebär att det blir IOK som tar ut den ryska OS-truppen.

OS i Rio de Janeiro 2016

– Det är väldigt viktigt IOK att tar de slutgiltiga besluten baserat på oberoende förslag, säger IOK:s presstalesman Mark Adams.

Tre som dömer

De tre utvalda IOK-ledamöterna är:

+ Ugur Erdener, Internationella bågskytteförbundets turkiske bas och ordförande för IOK:s medicinska kommission.

+ Claudia Bokel, idrottarnas representant i IOK och före detta fäktare från Tyskland.

+ Juan Antonio Samaranch Jr, son till förre IOK-basen med samma namn. Spanjor som är vice ordförande i det internationella förbundet för modern femkamp.

Klart till fredag

Enligt IOK:s presstalesman ska den hastigt ihopsatta panelen gå igenom alla individuella fall igen, efter att ha tagit emot de ”förslag” som specialförbunden och Cas gjort i sina bedömningar. Beslutet som de tre IOK-ledamöterna når står sedan fast, oavsett vad specialförbunden och Cas kommit fram till.

– Vi har så klart en mycket snäv deadline framför oss. Det här måste vara klart innan spelen invigs, det här måste vara klart senast på fredag, säger Mark Adams.

Om fler ryska idrottare skulle portas från OS kommer inga andra idrottare att få ta deras platser, klargjorde IOK:s talesman.

Tidigare under lördagen hade de ryska simmarna Vladimir Morozov och Nikita Lobintsev båda överklagat beslutet om att stoppa dem från OS till Cas.

Initialt bestod den ryska OS-truppen av 387 tävlande, men därefter har över 100 idrottare – däribland 67 friidrottare – stoppats efter antidopningsbyrån Wadas rapport om landets statsunderstödda dopning.

– Som läget ser ut nu på morgonen så kan jag meddela att vi kommer att vara representerade i 29 av 34 discipliner, med 266 personer, sade ryska idrottsministern Vitaly Mutko i en intervju med sportkanalen Match-TV.

Men det var innan IOK:s beslut senare på kvällen. Nu kommer tre IOK-ledamöter att i praktiken ta ut den ryska OS-truppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet