Foto: BILDBYRÅN

OS invigdes med färgsprakande show

Uppdaterad
Publicerad

OS i Rio invigdes med stor show natten mot lördag. Runt 60 000 åskådare fanns på plats på Maracanã-stadion när ett Sydamerikanskt land för första gången stod värd för invigningen vid ett sommar-OS.

Invigningen började med att den brasilianska flaggan hissades till tonerna av landets nationalsång. Därefter följde en rad skådespel som enligt dess skapare ”fokuserar på framtiden, hyllar samhörighet och talar till planeten i helhet”.

Precis som vanligt tågade Grekland in först av länderna och längst fram gick Sofia Bekatorou, tvåfaldig OS-medaljör i segling. Therese Alshammar bar den svenska fanan, andra svenskar vid ceremonin var bland annat Patrik Kittel, Håkan Dahlby, Henrik Stenson och Daniel Ståhl. 

OS i Rio de Janeiro 2016

Tennisspelarna Caroline Wozniacki och Andy Murray var fanbärare för Danmark respektive Storbritannien.

– Ögonblicket jag är mest stolt över i min karriär, har Murray sagt.

Bolt inte på plats

I USA fick Michael Phelps äran att leda landet under invigningen. Simmaren har tagit 22 OS-medaljer, 18 guld, och är med det den idrottare soim tagit flest medaljer.

Den franska basketspelaren Tony Parker hyllade invigningen.

– Ett av de största sportevenemangen i världen. En helt overklig känsla att vara här och representera sitt land, säger Parker.

Jublet steg när Brasilien, med femkamparen Yane Marques i spetsen, som sista land klev in på arenan. Noterbart är att landets tillförordnade president, Michel Temer, aldrig presenterades under invigningen.

Jamaicas stora stjärna, Usain Bolt, saknades under ceremonin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet