Foto: TT

OS-simmare förhörda om misstänkta rånet

Uppdaterad
Publicerad

Brasiliansk polis stoppade de två amerikanska simmarna Gunnar Bentz och Jack Conger från att kliva ombord på ett plan till USA från Rios internationella flygplats. De har nu förhörts angående de rån de ska ha utsatts för och fått lämna flygplatsen men får inte lämna Brasilien förrän de vittnar. Ryan Lochte hann lämna landet innan förbudet.

Simmarna Gunnar Bentz och Jack Conger fick följa med poliserna för förhör, enligt tidningen O Globo. USA:s olympiska kommitté bekräftar att simmarna fick lämna planet.

Under onsdagskvällen skedde förhör innan de fick lämna flygplatsen följda av ett stort pressuppbåd.  Enligt talesmannen för USA:s OS-trupp, Patrick Sandusky, ska förhören fortsätta senare under torsdagen.

OS i Rio de Janeiro 2016

Ryan Lochte hann lämna landet

En brasiliansk domare gav tidigare på onsdagen guldmedaljörerna Ryan Lochte och James Feigen reseförbud. Polisen ville förhöra duon om det rån amerikanerna utsattes för tidigare under OS. Men guldmedaljören Lochte hann lämna landet innan förbudet hann träda i kraft. Feigen uppges vara kvar i Rio.

Lochte har berättat att han och de tre lagkompisarna hade åkt taxi efter en fest men blivit stoppade av rånare som klätt ut sig till poliser. Rånarna ska ha satt pistoler mot simmarnas huvud och tvingat dem att ligga på marken. Därefter ska rånarna ha stulit pengar och andra saker.

– Killen tog fram sin pistol, spände hanen, satte den mot min panna och sa åt mig att lägga mig ner, sade Lochte.

”De är förvirrade”

Enligt den amerikanska olympiska kommittén ifrågasätter polismyndigheterna hur rånet ska ha gått till. Bland annat visar övervakningsfilmer att de kom tillbaka till hotellet och inte verkade skakade utan i stället skojade med varandra. Om anmälan varit falsk kan det leda till straff på uppemot 6 månaders fängelse i Brasilien.

Simmarnas försvarsadvokat mötte pressen på flygplatsen och sade att det var orimligt att hans klienter inte fick lämna landet.

– Det var förvirrade och de var skakade. De förstod inte vad som hände och varför de inte fick åka, förvirringen handlar om att polisen behandlar dem som vittnen medan domarens beslut var något annat. Vi säger inget mer innan vi förstår vad som händer nu och vad som faktiskt hände då, säger försvarsadvokat Sergio Viegas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet