Magdalena Kuras och Ida Marko Varga simmar för SK Triton. Foto: Bildbyrån

Simmarna som är bäst i lag

Uppdaterad
Publicerad

Ida Marko-Varga och Magdalena Kuras tränar varje dag, sida vid sida.

De ska båda två simma EM i London – men bara en av dem har fått en plats till OS i Rio.

Ida Marko-Vargas och Magdalena Kuras har känt varandra sedan de var små. Under ett par år har de också tränat tillsammans, ofta två gånger om dagen.

Båda två tävlar individuellt i simning men har också gemensamt att de blir bättre när de får simma tillsammans med andra.

OS i Rio de Janeiro 2016

– I lagkapp får jag ut min fulla pontential medan individuellt är det lite mentala grejer som gör att jag inte får ut det, säger Magdalena Kuras till SVT Sport.

Fyra i VM-lagkappen

Kuras fanns med i det VM-lag som tog en fjärdeplats på 4x100 meter frisim i somras och Marko-Varga var med i laget som tog fjärdeplatsen på 4x200 meter.

En placering som blev en nytändning för de båda simmarna som bestämde sig för att satsa mot OS i Rio.

Det var dock bara en av dem som fick en OS-biljett. Ida Marko-Varga, som egentligen hade bestämt sig för att sluta med simningen ett par år tidigare, knep den enda platsen.

– Vi är tävlingsmänniskor, så är det ju. Så när vi står där framme är vi konkurenter. Och det kan vara tufft ibland men samtidigt så släpper man det lika snabbt efteråt, säger Ida Marko-Varga.

Fortsätter träna tillsammans

Till EM i London får de åka båda två och dessutom ska de simma lagkapp. Och träningen hemma i Skåne fortsätter, sida vid sida.

– Det betyder jättemycket att träna med Magdalena. Hon är absolut en del av min satsning. Hon har fått mig att ibland gå ner på träningarna för att man vet att hon är där. Man stöttar varandra, för det är kämpigt, säger Marko-Varga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet