Foto: SVT

Rönnqvists styrka ska ge guld

Uppdaterad
Publicerad

Elina Rönnqvist är näst starkast i världen – i 72-kilosklassen.

På torsdag tävlar hon i styrkelyft under SM-veckan i Umeå och hoppas på att få sätta nytt svenskt rekord.

Det var slumpen som gjorde att Elina Rönnqvist hittade sporten styrkelyft. En kompis bad henne hänga med till styrkelokalen för att träna lite och där blev hon upptäckt. Det var 2008. 2014 har hon samlat på sig tunga meriter på juniornivå. På torsdag tävlar hon på SM för seniorer. 

– Det är den första tävlingen för säsongen men inte den viktigaste. Det känns ändå som om jag har de bästa förutsättningarna för att lyckas, säger Elina Rönnqvist.

SM-veckan Umeå

Vad är din målsättning under SM?

– Jag har mina drömvikter att ta. Jag vill göra 220 i knäböj för det har jag klarat på träning så det borde jag även klara av på tävling. 120 i bänk och 200 i marklyft men det kommer jag nog inte att klara på den här tävlingen, men i alla fall 190 och sätta nytt svenskt rekord i mark.

Momenten knäböj, marklyft och bänkpress ingår i styrkelyft. Fördomarna mot sporten är många och de allra flesta vet inte ens vad styrkelyft är.

– När de hör att man håller på med styrkelyft så är det första som de frågar ”ska vi bryta arm” det andra de frågar är ”vad tar du i bänkpress”. Det är mest standard och säger väl mycket om vad folk tror om styrkelyft. Bara för att man är duktig i knäböj,- bänk- och mark så är man inte duktig att bryta arm. Man är duktig på det man tränar på, säger 21-åringen.

JVM i Texas

Styrkelyft har tagit Rönnqvist ut i världen. I höstas tog hon silver under JVM i Texas, USA i 72-kilosklassen.

– Det var en fantastisk upplevelse i sig att få resa till USA och Texas. Det var varmt där som man skulle anpassa sig till men själva tävlingen var min absolut bästa tävling som jag gjort hittills, säger Elina Rönnqvist och fortsätter:

– Jag tog 210 kilo i knäböj, 115 i bänkpress och 185 i marklyft så 510 totalt gjorde jag och det var bara fem kilo från guldet. Jag blev för nervös när jag skulle dra 190 och psykade ner mig själv i sista lyftet.

2011 arkiverades alla gamla rekord för att sätta nya och förhoppningsvis rena från dopning. I Sverige arbetar förbundet aktivt med att ta bort dopningstämpeln från sporten genom bland annat antidopningprogram.

Senare i år ska Elina Rönnqvist tävla i junior-EM i Ryssland och VM i Ungern. SM i styrkelyft avgörs i dag. 

Det här är Elina Rönnqvist

Namn: Elina Rönnqvist

Ålder: 21

Idrott: Styrkelyft

Klubb: Öjeby AK

Meriter: JVM-silver, JVM-brons, EM-brons, Nordiskt guld.

Bor: Umeå men kommer från Piteå

Familj: Sambon Henrik Fransson

Yrke: Studerar till sjuksköterska

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SM-veckan Umeå

Mer i ämnet