Stjärnornas blodvärden onormalt höga

Uppdaterad
Publicerad

Björn Dählie, Lars Håland, Vladimir Smirnov, Silvio Fauner och flera andra av 1990-talets skidstjärnor hade höga blodvärden. Flera av åkarna skulle få startförbud om de ställt upp i VM i Val di Fiemme. Det avslöjar Uppdrag Granskning i kväll.

Under ett par veckors tid har det spekulerats i både svensk och norsk media om vad Uppdrag Granskning kommit fram till. Nu står det klart att det dels rör sig om en lista med några skidåkares blodvärden inför en världscuptävling i Lahtis 1997, dels uppgifter om medaljörernas blodvärden vid VM i kanadensiska Thunder Bay 1995.

Före 1997 fanns det inga gränsvärden för längdåkarna. Blodprover togs men ingen riskerade avstängning. Enligt Bengt Saltin, professor och under många år ansvarig för Internationella Skidförbundets dopningsverksamhet, ska alla medaljörer från VM 1995 haft blodvärden över 175. Det är över den gräns som skidförbundet tillämpade under många år.

Höga blodvärden inom längdskidor

Skulle inte fått ställa upp i Val di Fiemme

Internationella skidförbundets antingdopingchef, Rasmus Damsgaard, säger i programmet att flera av åkarna med höga blodvärden skulle fått startförbud i dag. Alltså bli avstängda både i världscupen och från VM i Val di Fiemme.

Antidopingchefen får den tidigare hemliga listan i handen under programmet och namn efter namn, blodvärde för blodvärde, säger han ”inte startbar”.

– Jag tycker att tiden är inne att man också inom skidsporten följer cykelns exempel på att finna ut om det föregick något som kan förklara dom höga blodvärdena på 1990-talet eller annan form av sanningskommission. Det kunde vara en god idé om tiden är mogen att en gång för alla att reda ut vad som pågick, säger Rasmus Damsgaard.

Dählie ”Inget onormalt”

Björn Dählie, som vann ett guld i stafett och tre individuella silver i Thunder Bay, menar att det inte var något konstigt med hans blodvärden.

– Du refererar till tal som är okända för mig och jag vet inte om de är riktiga. Men, jag visste ju vad temat var så jag har kontaktat FIS och jag förstår att FIS antidopningsexpert, Rasmus Damsgaard, säger det motsatta idag. Att det inte varit något onormalt med mina prov eller andra norrmäns prov, säger Björn Dählie.

Vad kommer du ihåg. Vad hade du för blodvärden om du säger att 175 och 170 inte stämmer?

– Alltså det jag har lust att påpeka här är att det har aldrig varit några frågor om mina blodvärden. Jag har aldrig legat i gränslandet. Jag får be dig att ta kontakt med FIS.

Men när Uppdrag granskning kontaktar FIS och antidopningchefen Rasmus Damsgaard har han aldrig sett några blodvärden på Björn Dählie.

– Jag kan säga att jag minns inte det. Han får berätta när han sänt det till mig, men detta kan jag inte bekräfta, säger Rasmus Damsgaard.

”Någon form av manipulation”

Flera av blodvärdena på den lista som Uppdrag Granskning fått tag på från världscuptävlingarna i Lahtis 1997 är också höga.

Professorn och antidopningsexperten Bengt Saltin reagerar när han får se listorna.

– Det är någon form av blodmanipulation är helt klart men vilken typ kan jag inte uttala mig om, säger professorn och antidopingexperten Bengt Saltin.

Men otillåtna medel?

– Med otillåtna medel, ja.

Uppdrag Granskning sänds ikväll klockan 20:00 i SVT1.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höga blodvärden inom längdskidor

Mer i ämnet