Foto: TT Nyhetsbyrån

Svenska stjärnorna vill inte till Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

I oktober 2015 tävlar världens bästa orienterare i Champions Week i Kina och Nordkorea. Men det är inte säkert att de bästa svenskarna ställer upp.

– Nordkorea är en sluten diktatur som kränker mänskliga rättigheter. Jag kommer förmodligen att tacka nej, säger Helena Jansson SVT Sport.

Nästa år hålls Champions Week i Nordkorea och Kina. Ett kontroversiellt beslut, som rör upp känslorna hos de svenska orienteringsstjärnorna.

– Man måste tänka efter två gånger. Jag kommer förmodligen att tacka nej, säger Helena Jansson till SVT Sport och fortsätter:

– Idrott är något fantastiskt som kan bygga broar. Men här finns det annat att göra först. Nordkorea är en sluten diktatur som kränker mänskliga rättigheter. Om jag åker dit, är det för att jag vill prata om sådana saker.

Gustav Bergman tänker heller inte åka till Nordkorea.

– Det känns tveksamt att tävla i en sluten diktatur, som systematiskt genomför kränkningar av mänskliga rättigheter. Vi som elitidrottare ska inte ge legitimitet till en sådan politisk situation, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.