Zlatan och Guidetti jublar efter 1-0-målet. Foto: TT Nyhetsbyrån

Zlatans 19:e gav svensk seger

In med U21-hjältarna har det svenska folket skrikit. In i startelvan kom de mot Moldavien – men det var en patenterad målskytt som spelade en avgörande roll – Zlatan Ibrahimovic. Han sköt Sverige till playoff när han med sitt 19:e mål på Friends grundlade 2–0-segern.

Zlatan Ibrahimovics målfacit på Friends Arena var inför matchen mot Moldavien mäkta imponerande, 18 fullträffar på elva försök. Men i den sista gruppspelsmatchen i kvalet till EM ville stjärnan bygga på sviten.

Det var i den 24:e minuten som Zlatan fick bollen från Mikael Lustig, han tog ner den på bröstet och tog en touch innan han rundade målvakten och la in ledningsmålet för Sverige.

EM-kval fotboll

– Jättebra visat i djupet av Zlatan och strålande boll av Lustig. Och iskall avslutning av Zlatan, säger Daniel Nannskog om målet.

– Jag ser att han möter först och sen sticker så jag lägger bollen över baklinjen. Sen är han tillräckligt snabb att hinna upp den, säger Mikael Lustig.

Tvåan signerat Zengin

Zlatan var sedan inblandad i Sveriges andra mål för kvällen, som kom direkt i inledningen av den andra halvleken, men guldstjärna då går i stället till John Guidetti. U21-hjälten sökte ”Ibra” på topp med en långboll, Moldaviens målvakt rusade ut och försökte boxa bort den en bit utanför straffområdet, men misslyckas en aning. Guidetti snappade upp bollen och levererade den vidare till Erkan Zengin som med ett lobbskott satte 2–0.

– Snyggt mål 2-0! Osjälviskt av Guidetti som släpper den till Zengin som avslutar iskallt, säger Nannskog.

Det fanns som bekant två U21-spelare på plan, John Guidetti och Oscar Lewicki fick chansen från start. Den förstnämnde skapade en hel del chanser och hade ett skott i stolpen efter bara några minuter, men träffen blev inte den bästa och inte heller på returen fick Sebastian Larsson till något bra skott.

Sverige var lite tafatta i den andra halvleken något som även spelaren kände av.

– Vi ville spela bra fotboll, men vi gör inte det sista 30, vi skapar inte speciellt mycket. Önskar vi spelade bättre fotboll, säger Lustig.

Missad direktplats

Sverige hade chansen på en direktplats till EM. Om Ryssland hade förlorat mot Montenegro, men ryssarna visade inga som helst nerver och vann till slut med 2–0. Sveriges motståndare i playoff lottas på söndag.

– Spekulerar inte så mycket kring motståndet, det kommer bli otroligt tufft vilka vi än möter, säger Källström.

– Det är tufft med kval, men det kommer vara härligt när vi tar oss till EM.