Andy Murray vann ATP-slutspelet. Foto: Bildbyrån

Murray vann ATP-slutspelet

Uppdaterad
Publicerad

Världsettan Andy Murray vann drömfinalen mot världstvåan Novak Djokovic i ATP-slutspelet. Setsiffrorna blev 6–3, 6–4 och därmed Andy Murray världsetta över nyår. ”Att avsluta året som nummer 1 är väldigt speciellt och något jag aldrig förväntat mig”, säger vinnaren.

Skotten använde samma metod som Djokovic brukar vinna detta interna möte med, genom ett stabilt spel med få misstag. Novak Djokovic noterades för 30 oprovocerade misstag – dubbelt så många som Andy Murray.

– Han är definitivt den bäste spelaren. Han förtjänar att vinna. Han spelade den bästa tennisen i avgörande moment. Jag spelade bättre i slutet av matchen men det var försent. Jag gratulerar honom och hans team, säger Djokovic.

Den 29-årige skotten är den 17:e spelare i historien som varit förstarankad vid årets slut. Av de 17 finns tre svenskar: Björn Borg (1979, 1980), Mats Wilander (1988) och Stefan Edberg 1990, 1991).

– Det var många mästare från tennishistorien här och tittade. Jag och Novak hade förmånen att få spela framför dem. Jag vet att Stefan och Mats Wilander med flera var här och tittade, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.