Foto: Per Magnusson/TT Nyhetsbyrån.

Ymer klar för Wimbledon

Uppdaterad
Publicerad

Det är fyra år sedan Sverige senast hade en singelspelare på herrsidan i Wimbledon.

I dag blev Elias Ymer, 19, klar för sin tredje raka Grand Slam-turnering.

Det sedan han stoppat 99-rankade argentinaren Guido Pella med 3–1 i set.

”Han har verkligen tagit ett kliv under 2015”, säger experten Janne Gunnarsson till SVT Sport.

Inte sedan Robin Söderling 2011 har vi sett en svensk herrspelare i singeln i Wimbledon. Men nu är fyra års väntan över för de svenska tennisfansen.

Stjärnskottet Elias Ymer har kvalat in till turneringen efter att ha besegrat Guido Pella. Första setet var över på 17 minuter men resterande tre gick till tiebreak. Segersiffrorna skrevs till 6–1, 7–6, 6–7, 7–6.

Wimbledon 2015

Wimbledon börjar nu på måndag. Det blir 133-rankade Ymers tredje raka Grand Slam-turnering efter att tidigare ha kvalat in till både Australian Open och Franska Öppna men blivit utslagen i första omgången.

”Har tappat respekten”

– Det känns som att han är redo att vinna sin första match i en Grand Slam-turnering nu. Han har fått mer och mer erfarenhet från den här typen av matcher och jag tror att han har tappat respekten för de bra spelarna nu, säger experten Janne Gunnarsson till SVT Sport.

– Det gäller att han får en gynnsam lottning och det vore jättekul om han kunde vinna ett par matcher. Då skulle det smälla till rejält i både ranking och plånbok, säger Gunnarsson, som säger att Ymer nosar på att slå sig in bland de 100 bästa i världen.

Svensken är garanterad 35 rankingpoäng och 380 000 kronor för att ha nått huvudturneringen. Wimbledon har ökat sina prispengar med sju procent och är årets mest penningstinna tävling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Wimbledon 2015

Mer i ämnet